Bijela kuća: Biden optimista u pogledu rješavanja problema američkog duga

Iako ima još mnogo posla oko niza složenih pitanja, Biden je optimista u pogledu izgleda za postizanje odgovornog dvostranačkog sporazuma o budžetu, saopćila je Bijela kuća.

Bijela kuća: Biden je naredio predstavnicima stranaka da nastave da održavaju svakodnevne sastanke o neriješenim aspektima problema oko javnog duga (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden optimista je u pogledu izgleda za rješavanje problema oko javnog duga zemlje, ali vjeruje da u ovoj oblasti ima “mnogo posla” na nizu složenih pitanja, saopćila je Bijela kuća nakon nove runde razgovora između šefa države i lidera Kongresa.

“Predsjednik je naglasio da je, iako ima još mnogo posla oko niza složenih pitanja, optimista u pogledu izgleda za postizanje odgovornog dvostranačkog sporazuma o budžetu ako obje strane pregovaraju u dobroj vjeri i priznaju da nijedna neće postići punu implementaciju svojih zahtijeva”, navedeno je u saopćenju Bijele kuće, prenosi Tanjug.

Kako je saopćila američka administracija, Biden je naredio predstavnicima stranaka da nastave da održavaju svakodnevne sastanke o neriješenim aspektima problema oko javnog duga.

“Predsjednik je rekao da bi želio da ponovo kontaktira lidere Kongresa kasnije ove sedmice telefonom, kao i da se sastane sa njima po povratku iz inozemstva”, saopćila je Bijela kuća.

McCarthy: Potrebni dodatni pregovori

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy je nakon sastanka sa američkim predsjednikom Joe Bidenom rekao da su potrebni dodatni pregovori o podizanju limita duga američke vlade.

Prema njegovim riječima, Bijela kuća i Kongres su još daleko od prevazilaženja razlika oko podizanja gornje granice nacionalnog duga i sprečavanja ekonomskog kraha, prenosi Reuters.

“Još uvijek smo veoma udaljeni”, rekao je McCarthy.

Rad na postizanju kompromisa

Dodao je da je jedan od glavnih ishoda sastanka to što su se on i Biden dogovorili da imenuju pregovarače koji će raditi na postizanju kompromisa.

Istovremeno, dodao je da vidi priliku da se dogovor postigne prije kraja sedmice.

Prema proračunima Ministarstva finansija, SAD u junu neće moći u potpunosti da servisiraju svoje obaveze ako Kongres ne odobri povećanje limita zaduživanja.

Republikanska opozicija, koja kontroliše Predstavnički dom, vezuje proširenje ograničenja zaduživanja za odobravanje programa smanjenja budžeta.

Izvor: Agencije