Bitke u glavnom gradu Sudana, pregovori o prekidu vatre u toku

Borbe u sudanskom glavnom gradu eskalirale su uz žestoke sukobe i zračne udare, ali se navodi da su suparničke vojne frakcije blizu sporazuma o prekidu vatre u razgovorima u Saudijskoj Arabiji.

Sukobi između sudanske vojske i Snaga za brzu podršku su počeli 15. aprila (Reuters)

Borbe u sudanskom glavnom gradu eskalirale su u srijedu uz žestoke sukobe i zračne udare, ali se navodi da su suparničke vojne frakcije blizu sporazuma o prekidu vatre u razgovorima u Saudijskoj Arabiji.

Stanovnici su izvijestili o borbama u nekoliko četvrti Kartuma između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), kao i o teškoj pucnjavi na sjeveru Omdurmana i istočno od Bahrija, dva susjedna grada odvojena od Kartuma rijekom Nil, prenosi Hina.

Vojska gađa ciljeve u tri grada od utorka dok pokušava iskorijeniti snage RSF-a koje su preuzele kontrolu nad velikim stambenim područjima i strateškim mjestima od početka sukoba koji je izbio 15. aprila.

Izaslanstva vojske i RSF-a sastaju se od kraja prošle sedmice u razgovorima pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije u saudijskom gradu Jeddah na Crvenom moru.

Cilj pregovora

Cilj pregovora je osigurati učinkovito primirje i omogućiti pristup humanitarnim radnicima i zalihama nakon što opetovane najave prekida vatre nisu uspjele zaustaviti borbe.

Nakon nekoliko dana bez vidljivog pomaka, posrednički izvor rekao je Reutersu u srijedu da su pregovori napredovali i da se uskoro očekuje dogovor o prekidu vatre.

Drugi izvor upoznat s pregovorima rekao je da je dogovor blizu. Razgovori su nastavljeni do kasno u noć.

Državna podsekretarka SAD-a Victoria Nuland ranije je rekla da su američki pregovarači “oprezno optimistični” u pogledu osiguravanja predanosti humanitarnim načelima i prekidu vatre, ali i da se razmatra mogućnost sankcija ako zaraćene strane to ne podrže.

Izvor: Agencije