Boeing obustavio isporuku nekih aviona iz ‘porodice’ 737 MAX

Obustava je uslijedila zbog problema s dijelovima koje isporučuje Spirit AeroSystems.

Spiritovi dijelovi na repu aviona nisu ispravno pripojeni na trup prije dolaska u Boeing, objasnila je kompanija, dodavši da je problem utvrđen u skupini 737 MAX (EPA)

Američki proizvođač aviona Boeing izvijestio je da je obustavio isporuku aviona iz ‘porodice’ 737 MAX zbog problema s dijelovima koje isporučuje Spirit AeroSystems, a seže možda i do 2019. godine, javlja Hina.

Spiritovi dijelovi na repu aviona nisu ispravno pripojeni na trup prije dolaska u Boeing, objasnila je kompanija, dodavši da je problem utvrđen u skupini 737 MAX, uključujući MAX 7, MAX 8 i MAX 8200 i kod letjelice P-8 Posejdon koja se temelji na avionu 737 NG.

Na verzijama aviona koje koriste dijelove drugih dobavljača, poput MAX-a 9, ugradnja je ispravna, dodali su.

O problemu ih je, kako kažu, izvijestio u srijedu sam proizvođač Spirit, ali vjeruje se da datira još iz 2019. godine.

Problem ne utječe na sigurnost leta i avioni koji su u upotrebi mogu i dalje letjeti, poručili su iz Boeinga.

Ispitivanje aviona

Američka savezna agencija za avijaciju objavila je da je “potvrdila” Boeingovu ocjenu da problem ne predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti “na temelju činjenica i podataka koje je Boeing dostavio”.

Dodali su da će ispitati sve avione prije isporuke.

Utvrđena nepravilnost vjerojatno će utjecati na “značajan” broj 737 MAX-ova koji su još u fazi proizvodnje ili su u spremištima i mogla bi rezultirati smanjenim isporukama u kratkoročnoj perspektivi.

Boeing nije želio odgovoriti na pitanje hoće li biti prisiljen odustati od planova o pojačanoj proizvodnji aviona 737 u ovoj godini koji su mu trebali osigurati ciljanu isporuku najmanje 400 MAX-ova, napominje Reuters.

Izvor: Agencije