Musk prekršio zakon prijetnjom da će radnici Tesle izgubiti akcije

Sud je odlučio da je izvršni direktor Tesle prekršio zakon kada je napisao na Twitteru da će zaposleni u toj kompaniji izgubiti mogućnost dobijanja akcija, ukoliko se učlane u sindikat.

Musk tvrdi da tvit o sindikalnom udruživanju nije prijetnja i da samo uzima u obzir činjenicu da sindikalni radnici u drugim automobilskim kompanijama nisu dobili opcije za akcije (EPA)

Izvršni direktor američkog proizvođača električnih automobila Tesla Elon Musk prekršio je savezni zakon o radu kada je napisao na Twitteru da će zaposleni u toj kompaniji izgubiti mogućnost dobijanja akcija, ukoliko se učlane u sindikat, saopštio je sud.

Peti okružni apelacioni sud SAD-a, sa sjedištem u New Orleansu, potvrdio je odluku američkog Nacionalnog odbora za radne odnose u kojoj se navodi da Muskova poruka na Twitteru iz 2018. godine predstavlja nezakonitu prijetnju koja bi mogla da obeshrabri radnike da se učlanjuju u sindikat i naložio Musku da izbriše tu poruku, objavio je The Guardian.

Musk je tvrdio da tvit o sindikalnom udruživanju nije prijetnja i da samo uzima u obzir činjenicu da sindikalni radnici u drugim automobilskim kompanijama nisu dobili opcije za akcije. Sudsko vijeće je, međutim, navelo da značajni dokazi podržavaju zaključak da je Muskov tweet bio implicitna prijetnja za ukidanje berzanskih opcija kao način odmazde za članstvo u sindikatu.

Odmazda za članstvo u sindikatu

Usred kampanje u fabrici Tesla u Fremontu u Kaliforniji, koju je proveo sindikat Ujedinjenih radnika automobila (UAV), Musk je napisao: „Ništa ne sprečava tim Tesle u našoj fabrici automobila da glasa za sindikat… Ali zašto plaćati sindikalne članarine i odustajati od opcija za akcije u bescjenje?”

Predsjednik UAV-a Sean Fain pozdravio je odluku suda. „Evo kompanije koja je očigledno prekršila zakon, a ipak je prošlo nekoliko godina prije nego što su ovi radnici postigli bar malo pravde“, rekao je Fain.

Tesla je u februaru dobio spor povodom tužbe akcionara zbog još jednog Muskovog tweeta iz 2018. godine, kada je napisao da je osigurano finansiranje da bi ta kompanija u potpunosti postala privatna, što se kasnije pokazalo da nije tačno.

Izvor: Agencije