Freedom House: Zemlje Zapadnog Balkana djelomično slobodne države

Američka nevladina organizacija upozorila je da se manjine u Hrvatskoj, poput Srba, suočavaju s diskriminacijom te da zabrinjava prisutnost krajnje desnih grupa.

Freedom House je objavio stanje sloboda u svijetu i 17 godina zaredom stanje se pogoršava (Pixsell)

Zemlje Zapadnog Balkana su djelomično slobodne države, naveo je Freedom House u svom godišnjem izvještaju o nivou sloboda u svijetu.

Bosna i Hercegovina ima 52 boda od mogućih 100, Kosovo i Srbija po 60, Crna Gora i Albanija po 67 i Sjeverna Makedonija 68 bodova.

Hrvatska ima 84, a Slovenija 95 bodova te spadaju u slobodne države.

Tako, prema Freedom Houseu, politička prava i građanske slobode uglavnom se poštuju u Hrvatskoj, ali korupcija i diskriminacija određenih manjina još zabrinjavaju.

Američka nevladina organizacija upozorila je da se Romi, Srbi i pripadnici LGBT+ zajednice u Hrvatskoj suočavaju s diskriminacijom te da zabrinjava prisutnost krajnje desnih grupa i osoba koje promoviraju diskriminatorne vrijednosti u javnom prostoru.

Kao ključne događaje u 2022. godini Freedom House je izdvojio hapšenje tadašnjeg ministra graditeljstva Darka Horvata, aferu INA i ostvarenje uvjeta za ulazak Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor u 2023. godini, prenosi Hina.

Švedskoj i Finskoj maksimalan broj bodova

Od drugih članica Evropske unije maksimalne bodove imaju Švedska i Finska, a slijede ih Nizozemska, Irska i Luksemburg po 97 bodova.

Mađarska je jedina članica EU-a koja je djelomično slobodna država sa 66 bodova.

Prošla godina mogla bi biti prekretnica u globalnoj borbi za demokratiju, saopćio je Freedom House.

Iako je već 17. godinu zaredom zabilježeno pogoršanje prava i sloboda u svijetu, taj negativni trend je usporio.

Pad sloboda zabilježen je u 35 zemalja u 2022. godini, u odnosu na 60 zemalja u 2021. i 70 zemalja u 2020. godini.

U Ukrajini su pogoršana prava i slobode nakon ruske invazije na tu zemlju s namjerom rušenja demokratski izabrane vlade u Kijevu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada