Njemačka predstavila nacrt reforme migracija, želi radnike sa Zapadnog Balkana

Nakon reforme migracija, broj stranih radnika iz zemalja van EU-a mogao bi porasti za 60.000 na godišnjem nivou, navodi se u nacrtu zakona.

Berlin previđa da će na godišnjem nivou moći privući 50.000 radnika iz zemalja Zapadnog Balkana (EPA)

Njemačka je predstavila nacrt reforme migracija koja, između ostalog, predviđa nove podsticaje za doseljenike iz zemalja van Evropske unije, a Berlin previđa da će moći privući 50.000 radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na godišnjem nivou.

“Postavljamo osnove za novi početak politike migracija”, saopćio je ministar finansija Njemačke Christian Lindner na Twitteru, dodavši da su u Njemačkoj dobrodošli svi kvalifikovani radnici koji mogu pomoći ekonomskom rastu zemlje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dio reforme je i novi zakon o imigracijama koji želi da pomogne prije svega ljudima iz zemalja van EU-a koji žele da rade u Njemačkoj.

Manjak radne snage u zemlji

Nakon ove reforme bi broj stranih radnika iz zemalja van EU-a mogao porasti za 60.000 na godišnjem nivou, navodi se u nacrtu zakona u koji je Reuters imao uvid.

Nacrt zakona predviđa da stranci mogu da se zaposle u Njemačkoj na tri načina – ako ima univerzitetsku diplomu ili potvrdu o kvalifikaciji za rad koji priznaje ova zemlja, i ugovor sa poslodavcem, ako ima minimum dvije godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diplomu ili potvrdu o stručnom osposobljavanju (VET) ili ako imaju potencijal da nađu posao u toj zemlji.

Kabinet njemačkog premijera Olafa Scholza ovom reformom želi nadomijestiti manjak radne snage u zemlji, zaključuje britanska agencija. Zakonska regulativa za građane zemalja Zapadnog Balkana koji traže posao u Njemačkoj će biti produžena i neće isteći na kraju ove godine, kao što je bilo prvobitno predviđeno.

Izvor: Agencije