Volkswagen najavljuje ulaganja u rudnike

Njegova strategija u skladu je s trendom među proizvođačima automobila koji žele veću kontrolu nad dijelovima opskrbnog lanca.

Najveći evropski proizvođač automobila priželjkuje da njegov ogranak za baterije PowerCo postane globalni dobavljač baterija (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) planira ulagati u rudnike kako bi smanjio troškove baterijskih ćelija, pokrio polovinu svojih potreba i prodavao ih drugim kompanijama, rekao je član uprave zadužen za tehnologiju.

Strategija VW-a u skladu je sa širim trendom među proizvođačima automobila koji žele veću kontrolu nad dijelovima opskrbnog lanca, od proizvodnje energije do vađenja sirovina, kako bi osigurali resurse nužne za elektrifikaciju.

Najveći evropski proizvođač automobila priželjkuje da njegov ogranak za baterije PowerCo postane globalni dobavljač baterija, a cilj mu je i da pokrije polovinu vlastitih potreba pogonima smještenima uglavnom u Evropi i Sjevernoj Americi, rekao je Thomas Schmall za Reuters.

Isporuka za Ford

PowerCo krenut će s isporukom ćelija Fordu za 1,2 miliona vozila koje američki div proizvodi u Evropi na VW-ovoj električnoj MEB platformi, rekao je Schmall, prenosi Hina.

“Kapaciteti vađenja ruda usko su grlo za sirovine i zato moramo direktno ulagati u rudnike”, rekao je.

Proizvođač automobila sklopio je partnerstvo o opskrbi s rudarskim kompanijama u Kanadi, gdje će izgraditi svoju prvu sjevernoameričku tvornicu.

Schmall nije želio reći koje još lokacije razmatraju ni kada bi VW mogao direktno ulagati u rudnike.

Nabavka baterija po razumnoj cijeni izazov je za proizvođače automobila poput VW-a, Tesle i Stellantisa koji žele proizvoditi cjenovno pristupačnija električna vozila.

Više ulaganja u proizvodnju baterija od VW-a obećao je samo Tesla, pokazala je Reutersova analiza, iako se čak i on muči s povećanjem proizvodnje i angažira azijske dobavljače da mu pomognu.

Izvor: Agencije