Svoj udio u Oscarom nagrađenom filmu, Navaljni posvetio borcima protiv diktature

Svoj doprinos filmu posvećujem onima koji iz dana u dan pronalaze snage da se odupru čudovištu koje nazivamo diktaturom i njenom stalnom drugu – a taj je rat, kaže ruski opozicionar.

Dokumentarni film 'Navaljni' kanadskog reditelja Daniela Rohera osvojio je Oscara za najbolji dokumentarni film (EPA)

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni posvetio je svoj udio u filmskoj nagradi Oscar kojom je ovjenčan dokumentarni film o njemu, svim ljudima koji se bore protiv diktature.

Dokumentarni film Navaljni kanadskog reditelja Daniela Rohera, koji govori o tome kako je Navaljni gotovo umro od trovanja po povratku 2021. u Moskvu, u nedjelju je osvojio nagradu Oscar za najbolji dokumentarac.

U ranojutarnjim radijskim vijestima koje je slušao u kaznenoj koloniji gdje služi kaznu od 11 i pol godina zatvora, Navaljni nije čuo ništa o nagradi jer je taj dio bio ispušten iz vijesti, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“To je dobar znak”, pomislio je Navaljni tada, jer je vijest o nagradi čuo od svog advokata tokom ročišta na kojem je sudjelovao videolinkom, otkrivaju tvitovi koje prenose Navaljnijevi saradnici.

Posveta ‘poštenim i hrabrim ljudima’

“Naravno bio sam strašno sretan i dok se radujem, nastojim se smiriti jer nisam ja taj koji je osvojio Oscara”, rekao je pa pohvalio reditelja Rohera, svoju saradnicu Mariju Pevčih te bugarskog istraživačkog novinara Krista Grozeva “koji je istinska zvijezda filma”.

Navaljni je zahvalio svojoj supruzi Juliji za podršku i jer ga je nekoliko puta “zaustavila da ne ubije filmsku ekipu”.

“Svoj doprinos tom filmu posvećujem svim poštenim i hrabrim ljudima, gdje god da žive, onima koji iz dana u dan pronalaze snage da se odupru čudovištu koje nazivamo diktaturom i njenom stalnom drugu – a taj je rat”.

Hollywood ‘politiziran’

U filmu, Navaljni i Grozev pripisuju odgovornost za trovanje grupi agenata službe državne sigurnosti FSB.

Rusija je negirala optužbe da je pokušala otrovati Navaljnog.

Dan nakon dodjele Oscara, Kremlj je reagirao ocjenom da je nagrada dokaz o “politizaciji” Hollywooda.

Pošto se vratio iz Njemačke gdje se oporavljao od pokušaja trovanja, Navaljni je odmah uhapšen u Moskvi. Služi zatvorsku kaznu dosuđenu mu pošto je proglašen krivim za prevaru i nepoštivanje suda za koji je rekao da mu sudi kako bi ga ušutkao.

Izvor: Agencije