Advokatica: Moguće ponovno pokretanje optužnice protiv Hrvata u Zambiji

Moguće da sud u gradu Ndoli nije odbacio optužnicu, već je vjerovatnije ona povučena, objasnila je advokatica jednog od četiri uhašena para.

Uhapšeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine decembra kada su prvi put uhapšeni (Emica Elvedji / Pixsell)

Advokatica jednog od četiri uhapšena para u Zambiji Sandra Marković rekla je da postoji mogućnost ponovnog pokretanja optužnice, s obzirom da je moguće da sud u zambijskom gradu Ndoli nije odbacio optužnicu za pokušaj trgovanja djecom, već je vjerovatnije ona povučena.

Sud u zambijskom gradu Ndoli prija dva je dana naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju.

Međutim, četiri para ponovno su uhapšena na aerodormu u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Optužnica vjerovatno povučena

Iako je prva informacija bila da je sud odbacio optužnicu, činjenica da su ponovno uhapšeni navodi na zaključak da to nije sasvim tačno, već je vjerovatnije da je tužilaštvo povuklo optužnicu, što znači da je ponovno može i podići, prenosi Hina.

“Nemoguće je nama ulaziti u zambijsko pravo, možemo ga samo komparirati s našim. Pretpostavljamo da je optužnica povučena, da je postupak prekinut, no zato postoji mogućnost ponovnog pokretanja”, kazala je za Marković.

Uhapšeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine decembra kada su prvi put uhapšeni.

Tužilaštvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju su posvojili i namjeravali povesti ih u Hrvatsku.

Pušteni da se brane sa slobode

Nakon mjesec i po dana boravka u zatvoru, pušteni su da se brane sa slobode s obzirom da su ispunili tražene uslove: jamčevina od 20 hiljada zambijskih kvača po osobi, pisana garancija od strane 16 zambijskih državljana te regulirani boravak u Zambiji.

“Niti smo službeno vidjeli neku odluku niti znamo zambijsko pravo, čekamo odgovor kolege odvjetnika iz Zambije da vidimo što se dogodilo i što se događa. Ne znam ni u kojem su statusu, naš veleposlanik ide tamo i čekamo odgovore”, rekla je Marković.

Advokatica dodaje da nema ni službenu potvrdu stoji li iza ponovnog hapšenja anonimna prijava hrvatskog državljana ili pojavljivanje ključnog svjedoka tužiteljstva.

„Šaljemo upite na sve strane, jako je teško komunicirati s tamošnjim institucijama. Dok čekamo službenu obavijest o tome što se dogodilo slušamo preko medija razne konstrukcije”, rekla je Marković.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada