Zapošljavanje u SAD-u snažno ubrzalo

U januaru je u SAD-u otvoreno 517 hiljada radnih mjesta, pokazali su podaci ministarstva, nakon neto otvorenih 260 hiljada u decembru.

Poslodavci u SAD-u neto su u januaru otvorili gotovo dvostruko više radnih mjesta nego u decembru (Reuters)

Poslodavci u SAD-u neto su u januaru otvorili gotovo dvostruko više radnih mjesta nego u decembru, nadmašivši prosjek u 2022. godini, izvijestilo je u petak ministarstvo rada, prenosi Hina.

U januaru je u SAD-u neto otvoreno 517 hiljada radnih mjesta, pokazali su podaci ministarstva, nakon neto otvorenih 260 hiljada u decembru, za 37 hiljada više no što su pokazivale prve procjene.

Blago je podignuta i procjena za novembru, koja sada pokazuje neto otvorenih 290 hiljada radnih mjesta.

Podatak za januar viši je od mjesečnog prosjeka u 2022. godini koji je iznosio neto 401 hiljadu novih radnih mjesta.

Privatni sektor neto je u januaru zaposlio 443 hiljade novih radnika, a država 74 hiljade, uz napomenu ministarstva da podatak odražava završetak štrajka.

Najviše zapošljavale kompanije u ugostiteljstvu

Najviše su u januaru zapošljavale kompanije u ugostiteljstvu i sektorima organizacije aktivnosti u slobodno vrijeme, poslovnih i usluga zdravstvene skrbi.

Stopa nezaposlenosti bila je u siječnju niža za 0,1 postotni bod i iznosila je 3,4 posto, uz nezaposlenih 5,7 milijuna Amerikanaca. Ministarstvo napominje da je blaga promjena povezana s redovnom godišnjom prilagodbom procjena o stanovništvu.

Tako je broj stanovnika u decembru podignut za 954 hiljade, kada se isključe pripadnici oružanih snaga. Broj radno sposobnih građana podignut je za 871 hiljadu, broj zaposlenih za 810 hiljada, a nezaposlenih za 60 hiljada.

Prosječna plaća po satu bila je u januaru viša za 0,3 posto nego u decembru i iznosila je 33,03 dolara. U novembru bila je porasla za 0,4 posto. Na godišnjoj razini uvećana je 4,4 posto, nakon 4,8-postotnog povećanja u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu.

Izvor: Agencije