Hakeri iz S. Koreje lani ukrali kriptovalute vrijednosti od 1,7 milijardi dolara

Prošlog marta su hakeri iz izolirane zemlje pokrali takozvani cross-chain most, metod kojim se kriptovaluta prebacuje sa jednog block-chaina na drugi, a koji se najčešće povezuje s igrom ‘Exy’.

'Economist' navodi da se kripto industrija vremenom poboljšava u svojim politikama (EPA - Ilustracija)

Sjevernokorejski hakeri su u prethodnoj godini ukrali kriptovaluta u rekordnoj vrijednosti od 1,7 millijardi dolara, piše Economist.

Prošlog marta hakeri iz te izolirane zemlje pokrali su takozvani cross-chain most, odnosno metod kojim se kriptovaluta prebacuje sa jednog block-chaina na drugi, a koji se najčešće povezuje s igrom Exy.

Do trenutka kada je krađa otkrivena vrijednost ukradenih valuta bila je veća od 600 miliona dolara, što je druga najveća krađa kripto-valute ikada, prenosi Tanjug.

Economist navodi da, kao i s drugim pljačkama, sama krađa predstavlja samo prvi korak u lancu.

Kako bi se kripto-novac “oprao”, hakeri koriste razne metode, uključujući podjelu novca, premještanje između različitih kripto novčanika, konvertiranje u različite “novčiće” i provlačenje kroz takozvane miksere, odnosno velike digitalne grupe gdje vlasnici kriptovaluta mogu deponirati sredstva kako bi prikrili njihovo porijeklo.

Neke od ukradenih kriptovaluta stavljene su u direktnu upotrebu 2022. godine, kada su dvojica Južnokorejaca, uključujući jednog vojnog kapetana, uhapšena pod sumnjom da su prodavali tajne Sjevernoj Koreji u zamjenu za bitcoin.

Sjevernokorejski hakeri uglavnom pokušavaju pretvoriti plijen u čvrst novac, bilo preko brokera ili češće preko centralizirane razmjene, nakon čega se valuta koristi za kupovinu artikala putem uspostavljenih kanala nabavke, koji se vode kroz lažne kompanije i ambasade Sjeverne Koreje u inostranstvu.

‘Ne dešava se u mračnom uglu svijeta’

David Carlisle iz kompanije koja se bavi analizom block-chain tehnologija Elliptic kaže da se većina operacija hakiranja vidljiva stručnom oku.

“Ovo se ne dešava u nekom mračnom uglu svijeta, već u javnosti na block-chainu”, rekao je on i dodao da to pomaže istražiteljima da uđu u trag fondovima i shvate metode hakiranja.

Economist navodi da se kripto industrija vremenom poboljšava u svojim politikama, a kao primjer za to navodi da su dvije centralizirane berze, Binance i Huwby, 14. februara zamrzle kriptovalute u vrijednosti od 1,4 miliona dolara, a koje su bile povezane sa sjevernokorejskim hakerima.

List dodaje da se i hakeri prilagođavaju i poboljšavaju.

“To pomalo liči na igru ‘udari krticu'”, kaže Carlisle.

Izvor: Agencije