Gaza ‘svakog trenutka čeka rat’ dok raste napetost s Izraelom

Suočeni sa stalnom prijetnjom, stanovnici Pojasa Gaze žive u strahu od novog izraelskog napada.

Stanovnici Gaze svakodnevno žive u strahu od izraelskih napada (AP)

“Mama, je li ovo bombardiranje ili potres?”

Ovo je bilo prvo pitanje koje su postavila djeca Amire al-Dreamly (36) kada su se ujutro probudila prestravljena zvukom izraelskog bombardiranja usred Pojasa Gaze.

Majka petero djece rekla je za Al Jazeeru da se iznenadni izraelski napad u četvrtak dogodio na njihovom području treću sedmicu zaredom, svaki put uznemirivši nju i njezinu djecu, koja bi se probudila uplakana.

“Na moju djecu još uvijek utječu prizori potresa u Turskoj i Siriji prije dvije sedmice, koje su osjetili stanovnici Gaze”, kaže al-Dreamly.

“Teško mi je umiriti ih, pogotovo jer su izraelski projektili jaki i zbog njih se kuća trese. Naša srca su umorna u Gazi. Nervozni smo i ne znamo šta se može dogoditi. Svaki trenutak čekamo rat.”

‘Širenje terora’

Situacija za Salama Younesa i njegovu porodicu nije ništa drugačija. Bude se prestravljeni zvukovima granatiranja u blizini njihove kuće u izbjegličkom kampu Al-Bureij u centralnom Pojasu Gaze.

Tridesetogodišnjak je rekao da izraelsko bombardiranje obično cilja područja u blizini kampova “s ciljem širenja terora među civilima i djecom”.

“Zvuk eksplozija je vrlo zastrašujući i uvijek postoji izgovor da se bombardiraju vojne lokacije, ali uvijek se bira tiho vrijeme tokom ranih jutarnjih ili kasnih noćnih sati u blizini stambenih područja”, rekao je Younes za Al Jazeeru.

“Ovo što se događa jako utječe na naše psihološko stanje, pogotovo jer se ponavlja gotovo na sedmičnoj bazi.

“Umjesto da jutro započnemo tiho, počinjemo dimom, strašnim eksplozijama, tjeskobom i plačem djece. Postalo je nepodnošljivo i dovodi nas u stanje stalne anksioznosti.”

Ranije u četvrtak, izraelski ratni avioni pokrenuli su niz zračnih napada na mjesta koja pripadaju palestinskom pokretu otpora u Gazi, kao odgovor na rakete lansirane iz Gaze prema okolnim naseljima.

‘Uprkos masakrima’

Izraelski mediji objavili su da je iz Gaze ispaljeno oko šest projektila.

Prema lokalnim izvorima, izraelski avioni bombardirali su vojnu lokaciju koja pripada brigadama Qassam, vojnom ogranku Hamasa, sjeverozapadno od grada Gaze.

Izraelski avioni također su napali vojnu lokaciju u izbjegličkom kampu Al-Bureij u centralnom Pojasu Gaze.

Kao odgovor na izraelsko bombardiranje, glasnogovornik Hamasa Hazem Qassem rekao je za Al Jazeeru: “Otpor u Pojasu Gaze uvijek će biti prisutan kako bi branio naš narod, i prati svaki korak izraelskog zločina nad palestinskim narodom na Zapadnoj obali i potvrđuje da mu je strpljenje pri kraju.”

“Naši ljudi na svim poljima će nastaviti svoju revoluciju uprkos masakrima koje je počinila izraelska okupacija, a naš odgovor na agresiju će se nastaviti.”

Izraelski avioni pokrenuli su niz napada na Pojas Gaze ujutro 13. februara, ispalivši osam projektila.

Bombardiranje je dovelo do uništenja studija Hollywood Beach, koji se koristio za snimanje posebnih događaja poput vjenčanja. Dvorana je potpuno uništena, a šteta iznosi 15.000 dolara.

“Ovo je treći put da su izraelski avioni gađali studio otkako je otvoren prije dvije godine”, rekao je za Al Jazeeru njegov vlasnik, fotograf Muhammad Nassar (28).

“Ne znam razlog bombardiranja ovog studija. Njegovo mjesto poznato je svima u Pojasu Gaze i onima koji se bave snimanjem događaja.”

Nassar je rekao da je sedmicu dana nakon bombardiranja uspio popraviti dio onoga što je uništeno kako bi se radovi mogli nastaviti.

“Ovo je mjesto jedini izvor prihoda za mene i još četvero ljudi. Kontinuirano granatiranje koštalo nas je mnogo gubitaka bez ikakve naknade. Evo već treći put trpim gubitke, a vjerovatno neće biti ni zadnji.”

Palestinski teritoriji svjedočili su pojačanim napetostima od početka godine, a posljednja je uslijedila nakon ubistva 11 Palestinaca u izraelskom napadu na grad Nablus na okupiranoj Zapadnoj obali u srijedu.

Smrtonosna racija izazvala je bijes u cijeloj Palestini, a opći štrajk koji je uključio kompanije, škole i vladine institucije najavljen je u znak žalosti za žrtvama.

Suočeni sa stalnom prijetnjom nasilja, stanovnici Pojasa Gaze žive u stanju stalne strepnje, očekujući neizbježno izbijanje rata kako se situacija na okupiranoj Zapadnoj obali pogoršava, a napadi eskaliraju.

Politička analitičarka Reham Owda iz Gaze rekla je za Al Jazeeru da je ono što se dogodilo u Nablusu “praktično provođenje jedne od odluka izraelske vlade” nakon napada na sinagogu prošlog mjeseca.

To uključuje “nastavak operacija izraelske vojske protiv palestinskog otpora na Zapadnoj obali”, rekla je.

Owda je rekla da ne očekuje da će racija od srijede biti posljednja i da vjeruje da će situacija na okupiranoj Zapadnoj obali eskalirati, posebno s nadolazećim muslimanskim svetim mjesecom ramazanom.

Što se tiče Gaze, Owda primjećuje da su palestinske naoružane grupe koristile politiku suzdržanosti ispaljivanjem malih rafala raketa nakon napada kao upozorenje Izraelu, a ne s ciljem eskalacije.

“Otpor u Gazi je svjestan da je ispaljivanje raketa privremena taktička mjera koja se ponekad koristi kako bi identificirala i upozorila Izrael da ne ustraje u ubijanju i razaranju na Zapadnoj obali, a ponekad kao simbol moralne podrške za borce otpora na Zapadnoj obali”, rekla je.

“Stoga će fokus biti na Zapadnoj obali, a glavno bojno polje je Zapadna obala, znajući da nema podjela u otporu između Zapadne obale i Gaze.”

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada