EU donira Srbiji 600 miliona eura za rekonstrukciju pruge

Donacija Evropske unije za obnovu pruge najveća je pojedinačna nepovratna pomoć za projekte koju je Srbija do sada dobila od Unije.

Radi se o najvećoj investiciji Evropske unije u Srbiji (Tanjug)

Evropska unija i Srbija potpisat će krajem februara ugovor o rekonstrukciji pruge Beograd – Niš, koju će Unija iz donacija finansirati s oko 600 miliona eura, objavio je u ponedjeljak portal Demostat, pozivajući se na izvore u Delegaciji EU-a u Beogradu.

Najavljena donacija uslijedit će nakon sporazuma o paketu energetske podrške EU-a Srbiji, vrijednog 165 miliona eura, koji je prošle sedmice potpisan s Elektromrežama Srbije.

Ugovor o rekonstrukciji pruge, koja će ukupno koštati 2,2 milijarde eura, bit će potpisan krajem februara, a očekuje se da će ceremoniji, uz predstavnike srbijanskog državnog vrha, prisustvovati i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Rok izgradnje 2029. godina

Vodeći finansijer rekonstrukcije željezničke pruge Beograd – Niš je Evropska investicijska banka (EIB), koja je Srbiji odobrila zajam od 1,1 milijardi eura.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojila je 550 miliona eura, a dio će se finansirati iz državnog budžeta Srbije.

Rekonstrukcija pruge Beograd – Niš od oko 230 kilometara jedan je od najznačajnijih željezničkih projekata u Srbiji, a kada pruga 2029. godine bude završena vozovi će se moći kretati brzinom i do 200 kilometara na sat, navodi Demostat.

Izvor: Agencije