EK želi ‘čiste’ gradske autobuse od 2030. godine

Kamioni, gradski autobusi i autobusi za veće udaljenosti odgovorni su za više od šest posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u Evropskoj uniji.

Većina teških vozila na evropskim cestama, 99 posto, trenutno radi s motorima s unutarnjim sagorijevanjem (EPA)

Evropska komisija je predložila da svi novi gradski autobusi od 2030. moraju imati nulte emisije stakleničkih plinova i smanjenje emisija novih kamiona za 90 posto do 2040. godine.

Taj prijedlog treba pridonijeti zacrtanom cilju Evropske unije da do 2050. godine gotovo sva vozila na evropskim cestama budu bez emisija ugljen-dioksida.

Kamioni, gradski autobusi i autobusi za veće udaljenosti odgovorni su za više od šest posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU i više od 25 posto emisija stakleničkih plinova iz cestovnog saobraćaja, prenosi Hina.

Novim, strožijim standardima osiguralo bi se da taj segment cestovnog saobraćaja doprinese prelasku na mobilnost s nultom stopom emisija i ciljevima EU-a u području klime i nulte stope onečišćenja.

Komisija predlaže postepeno uvođenje strožijih standarda za emisije ugljen-dioksida za gotovo sva nova teška vozila u poređenju s nivoima iz 2019. godine, i to za 45 posto od 2030. godine, odnosno za 65 posto od 2035. te za 90 posto od 2040. godine.

Zakonski paket ‘Spremni za 55’

Novi gradski autobusi trebali bi već od 2030. godine imati nulte emisije ugljen-dioksida.

Velika većina teških vozila na evropskim cestama, 99 posto, trenutno radi s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, uglavnom na uvozna fosilna goriva kao što je dizel.

To povećava energetsku ovisnost EU-a i trenutnu nestabilnost energetskog tržišta.

Komisija je predstavila svoje prijedloge za autobuse i teške vozila isti dan kada je Evropski parlament u Strasbourgu potvrdio obaveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine, što znači da se za 12 godina više neće moći prodavati novi automobili na benzin i dizel.

Novi standardi emisija ugljen-dioksida za automobile i kombije, kao i novi prijedlog EK-a, dio su zakonskog paketa “Spremni za 55”.

Izvor: Agencije