NATO prati situaciju u Poljskoj poslije incidenta

Operativni komandant poljskih oružanih snaga rekao je da je objekat koji je ušao u zračni prostor te zemlje iz pravca Ukrajine identifikovan kao ruska raketa.

Jens Stoltenberg kaže da NATO ostaje u kontaktu sa zvaničnicima Poljske dok se utvrđuju činjenice u vezi sa incidentom (EPA)

Generalštab vojske Oružanih snaga Poljske naveo je da je identifikovao objekat koji je ušao u zračni prostor iz pravca Ukrajine kao rusku raketu, ne dajući dodatna objašnjenja.

General Maciej Klisz, operativni komandant poljskih oružanih snaga, rekao je ranije u petak kako je objekt najvjerovatnije napustio poljski zračni prostor nakon što je u njemu proveo manje od tri minute, nakon čega se vratio u Ukrajinu, prenosi Reuters.

“Cijeli put preko poljskog teritorija je bio nadziran”, rekao je Klisz novinarima, dodajući da je raketa preletjela 40 kilometara.

“U ovom trenutku scenarij koji zagovaram je da je raketa napustila poljski zračni prostor”.

NATO pažljivo prati situaciju u Poljskoj, rekao je u međuvremenu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je napisao na platformi X da je o tom incidentu razgovarao sa poljskim predsjednikom Andrzej Dudom.

 

Stoltenberg naglašava kako je NATO solidaran sa Poljskom i da ostaje u kontaktu sa zvaničnicima te zemlje dok se utvrđuju činjenice u vezi sa incidentom.

Rusija je u petak izvršila napad na Ukrajinu sa 158 dronova i raketa, ciljajući ključnu infrastrukturu, industriju i vojna postrojenja, objavila je ukrajinska vojska.

Zalutala ukrajinska raketa prošle je godine u novembru također pogodila poljsko selo Przewodow.

U aprilu je vojni objekt pronađen u šumi blizu sela Zamosc kod sjevernog grada Bydogoszcza. Kasnije se ispostavilo da je riječ o ruskoj raketi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada