NATO grupu za brzo reagiranje će od Nove godine predvoditi Britanci

Zajednička grupa NATO-a visoke spremnosti formirana je nakon ruske aneksije Krima 2014. godine a raspoređena je prvi put nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Kopnene snage VJTF će 2024. godine činiti oko 6000 vojnika (Reuters)

Britanska Sedma laka mehanizovana brigada predvodit će NATO snage za brzo reagovanje od 1. januara 2024. godine, stavljajući hiljade vojnika u pripravnost i spremne za raspoređivanje u roku od nekoliko dana, objavljeno je na zvaničnoj web stranici NATO-a.

Zajednička operativna grupa NATO-a veoma visoke spremnosti (VJTF) formirana je nakon ruske aneksije Krima 2014. godine i raspoređena je prvi put za kolektivnu odbranu Alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, prenosi Tanjug.

Velika Britanija preuzima predvođenje VJTF-om od Njemačke koja je bila na čelu tih snaga tokom 2023. godine.

“Ova brigada treba da bude spremna da se kreće u roku od nekoliko dana gdje god je potrebna NATO-u, što je čini ključnim dijelom naše kolektivne odbrane. Britansko vodstvo naše formacije najviše spremnosti je jasan prikaz njenih sposobnosti i posvećenosti NATO-u”, rekao je Dylan White, vršilac dužnosti portparola Alijanse.

Grupa od 6.000 vojnika

VJTF je dio većih NATO snaga za reagovanje koje također uključuju vazdušne i pomorske snage.

Kopnene snage VJTF će 2024. godine činiti oko 6000 vojnika, sa borbenim timom Sedme lake mehanizovane brigade – “Pustinjski pacovi” – u njenom jezgru.

Brigadu čine puk lake konjice i četiri laka mehanizovana pješadijska bataljona sa artiljerijskim, inženjerijskim, logističkim i sanitetskim pukom. Jedinice uključuju Kraljevski engleski puk i Kraljevsku škotsku gardu. Poljska Prva varšavska oklopna brigada i španska brigada Gusman el Bueno obezbjedit će teške borbene tenkove, jurišne helikoptere i protivvazdušnu odbranu.

Izvor: Agencije