Le Figaro: Pariz dovodi u pitanje prave namjere Washingtona u Crvenom moru

Francuska je zabrinuta zbog širenja sukoba ukoliko Amerika bude uvučena u rat sa Husima u Jemenu.

Francuska višenamjenska fregata Languedoc (AFP)

List Le Figaro navodi da je Pariz skeptičan u vezi sa “namjerama” operacije koju vodi Washington u Crvenom moru, strahujući da će se američka mornarica, koja je do sada zauzimala odbrambeni stav, okrenuti usvajanju strategije odmazde prema Husima.

U dva odvojena izvještaja koje su napisali Nicolas Parrott i Adrian Golem, list je pojasnio da su mnogi saveznici Amerike izrazili sumnju u namjere Washingtona, zbog vlastite unutrašnje politike, kao što je slučaj sa Španijom, a koji nastoje da zadrže otvorenim kanale komunikacije sa arapskim svijetom, uprkos dogovoru o koordinaciji i razmjeni informacija (sa Washingtonom).

Iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da je prijetnja koju predstavljaju Husi “nepodnošljiva”, Pariz je zabrinut zbog širenja sukoba – kako kaže Nicolas Barthes – ukoliko Sjedinjene Američke Države budu uvučene u rat sa Husima u Jemenu, napominjući da su ranije 2016. godine (Amerikanci) ciljali njihove radare.

Odbrambena misija

U pokušaju da razjasni stvari, francuski ministar oružanih snaga Sebastien Lecornu sastao se prošle sedmice s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom, a iz Pentagona je tom prilikom rečeno da su se dogovorili da će nastaviti zajedno raditi na postizanju “bilateralnih i multilateralnih rješenja”, gdje Francuska, pored fregate Languedoc, može aktivirati i zračne snage “iz svoje baze u Emiratima ili Džibutiju”.

Lloyd Austin je imao dugu turneju po Bliskom istoku kako bi pojasnio prirodu saveza “Čuvar prosperiteta” koji želi izgraditi, a čija je misija “odbrambena”, koji će samo “patrolirati” morem i pružati pomoć trgovačkim brodovima kada to bude “potrebno”.

Le Figaro je nagovijestio da su francuske sumnje uzrokovane napadima jemenskih Husa na komercijalne brodove u Crvenom moru što bi Sjedinjene Američke Države moglo navesti da vojno odgovore, pogotovo jer su nosač aviona USS Dwight Eisenhower i njegovu eskadrilu, iz Arapskog zaljeva poslali u Adenski zaljev, kraj jemenske obale, a Pentagon je Bijeloj kući ponudio različite vojne opcije protiv Husa kao i baza iz kojih pokreću napade.

Osim toga, američka administracija je prije nekoliko dana skinula tajnost sa obavještajnih podataka u kojima se Iran optužuje za umiješanost u planiranje operacija protiv komercijalnog brodarstva u Crvenom moru, snabdijevanje Husa projektilima i bespilotnim letjelicama i pružanje potrebnih operativnih sistema nadzora i obavještajnih podataka za napad na komercijalne brodove koji prolaze kroz tjesnac Bab al-Mandab.

I zaista, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson objavila je da je “iranska podrška tokom krize u Gazi omogućila Husima da pokrenu napade na Izrael i pomorske ciljeve, iako je Iran operativno donošenje odluka prepustio njima.”

Ozbiljna kriza

List je objavio da su Husi pokrenuli prve pomorske napade u znak podrške Palestincima u Gazi, lansiranjem balističkih projektila na izraelsku luku Eilat, zatim su napali brodove koji su se uputili ka Izraelu kroz Crveno more ili brodove povezane s izraelskim komercijalnim interesima, te su od tada izveli oko 40 napada na komercijalne brodove, koristeći helikoptere, dronove i protivbrodske balističke rakete.

Ovaj proces je ponukao mnoge brodarske kompanije da preusmjere svoje brodove na Rt dobre nade, a naftne kompanije zaustavile su tranzit džinovskih tankera u Crvenom moru, što je povećalo troškove transporta kontejnera za stotine dolara, što bi moglo dovesti do kašnjenja u distribuciji, nestašice proizvoda i poremećaja globalne ekonomije.

“Ovo je ozbiljna kriza za globalnu pomorsku trgovinu”, rekao je John McCown, analitičar Centra za pomorsku strategiju u Arlingtonu, u Virginiji, i dodao: “Pomorska trgovina između Azije i Evrope, koja predstavlja između 25 i 30 posto globalne trgovine, najvećim dijelom prolazi kroz Suecki kanal,” ističući da utjecaj napada Husa prevazilazi Crveno more i pogađa cijeli svijet.

Sjedinjene Američke Države su najavile uspostavljanje međunarodnog pomorskog saveza pod nazivom “Čuvar prosperiteta”, odgovornog za sigurnost ovog dijela morskog puta.

Lloyd Austin je rekao: “Ovo je međunarodni izazov koji zahtijeva kolektivnu akciju.”

Odgovor Husa na sve ovo bio je prijeteći: “Imamo potrebna sredstva da potopimo vašu flotu, vaše podmornice i vaše ratne brodove na moru. Crveno more bit će vaše groblje.”

Izvor: Agencije