Dodik najavio nove blokade: RS neće imenovati nove sudije u Ustavni sud BiH

Dodik je ponovio svoju raniju prijetnju kako će blokirati donošenje bilo kakvih novih odluka i zakona u državnom parlamentu sve dok se ne donese novi zakon o sastavu Ustavnog suda BiH.

Dodik tvrdi kako tri strana suca redovno donose pristrane odluke (Reuters)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je dodatni pritisak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine čiji rad već mjesecima nastoji blokirati, kazavši kako iz RS-a neće biti imenovani nove sudije sve dok se ne donese novi zakon kojim će iz tog suda biti izbačeni stranci.

Dodik je u Banjoj Luci izjavio kako je status Ustavnog suda postao “najvažnije pitanje u BiH”, potvrdivši tako svoju raniju prijetnju kako će blokirati donošenje bilo kakvih novih odluka i zakona u državnom parlamentu sve dok se ne donese novi zakon o sastavu Ustavnog suda, prenosi Hina.

Dejtonskim sporazumom je utvrđeno kako Ustavni sud BiH čini devet sudija od kojih troje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Vlastima u samoj BiH ostavljena je mogućnost donošenja novog zakona kojim bi se uspostavio novi ustroj suda ali o tome do sada nije bilo političke saglasnosti.

Dodik tvrdi kako troje stranih sudija redovno donosi pristrane odluke koje su samo u interesu Bošnjaka te, kako kaže, iz tog razloga insistira na ukidanju njihovog mandata.

“Sve većinske odluke donose se protiv Srba i RS-a pa je racionalno ne birati naše predstavnike u Ustavnom sudu i ne dati legitimitet za donošenje odluka protiv nas”, izjavio je Dodik, koji je ranije potaknuo donošenje zakona u entitetskom parlamentu po kojem se odluke Ustavnog suda neće provoditi u RS.

‘RS neće birati sudije’

Sada je najavio kako Narodna skupština RS-a (NSRS) neće birati dvoje sudija iz tog entiteta na pozicije koje ostaju upražnjene jer je sudija Miodrag Simović u penziju otišao još 2022. godine, dok je drugi sudija iz RS-a Zlatko Knežević zbog političkih pritisaka kojima je bio izložen iz Banje Luke zatražio prijevremeno penzionisanje od početka januara 2024.

Na taj će način Ustavni sud BiH ostati sa samo šest od devet sudija, a uz troje stranaca iz Švicarske, Njemačke i Albanije, to su Hrvatica Valerija Galić koja je trenutno i predsjednica suda te dvoje Bošnjaka Mirsad Ćeman i Seada Palavrić.

Domaće sudije imenuju entitetski parlamenti, pri čemu se iz RS-a imenuju dvoje sudija, a iz Federacije BiH četiri. HDZ BiH je predložio da se za drugog ustavnog sudiju, umjesto Mate Tadića koji je penzionisan ranije ove godine, imenuje Marin Vukoja, no zbog tijesne većine koju vladajuća koalicija ima u parlamentu Federacije BiH i proceduralnih poteškoća taj postupak još nije doveden do kraja.

U skladu sa zakonom, Ustavni sud BiH može raditi i odlučivati i sa šest sudija, ali u otežanim okolnostima, a pri tom je izvjesno kako će se moći odlučivati samo o hitnim slučajevima i to na plenarnim sjednicama na kojima se odluke donose većinom od pet glasova.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada