SAD objavio plan za slanje astronauta drugih država na Mjesec

Svaka planirana misija imat će mjesta za četvericu astronauta, od kojih će se dvojica moći spustiti na površinu Mjeseca, dok će dvojica kružiti oko njega.

Slanje na površinu Mjeseca državljana drugih zemalja odvijat će se u sklopu programa 'Artemis' (Reuters)

Sjedinjene Američke Države planiraju, kao dio svog svemirskog programa, na Mjesec poslati i astronaute savezničkih država, najavila je potpredsjednica Kamala Harris.

Slanje na površinu Mjeseca državljana drugih zemalja odvijat će se u sklopu programa “Artemis”, američke Nacionalne avionske i svemirske administracije – NASA, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“U znak priznanja suštinske uloge koju naši saveznici i partneri imaju u programu ‘Artemis’, ponosna sam što mogu objaviti da, pored američkih astronauta, do kraja desetljeća namjeravamo spustiti jednog međunarodnog astronauta na površinu Mjeseca”, rekla je Harris na sastanku Nacionalnog svemirskog vijeća u Bijeloj kući.

Sastaku su prisustvovali i državni sekretar Antony Blinken i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Evropski, kanadski i japanski astronauti

Svaka planirana misija “Artemisa” imat će mjesta za četvericu astronauta, od kojih će se dvojica moći spustiti na površinu Mjeseca, dok će preostala dvojica kružiti oko njega – ili u svemirskoj letjelici “Orion”, ili u maloj svemirskoj stanici zvanoj “Gateway”.

Astronauti Evropske svemirske agencije (ESA) imat će priliku tri puta odletjeti do svemirske stanice “Gateway”, a programom će biti obuhvaćeni i japanski astronauti, kao i pripadnici kanadske svemirske agencije, kazao je zvaničnik NASA-e.

U misiji “Artemis II”, planiranoj za lansiranje 2024. godine, astronauti će po prvi put imati priliku letjeti oko Mjeseca od kada je završen program Apollo.

Izvor: Agencije