Schmidt dao kratak rok za izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik je pozvao vlast u BiH da izmjene izbornog zakona izvrše godinu prije izbora 2024, uključujući i uvođenje elektronskog glasanja.

Schmidt smatra važnim što je Srbija pokazala spremnost na poštivanje teritorijalnog integriteta BiH
Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt pozvao je vlasti u BiH da naprijede izborni zakon (EPA)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt pozvao je vlast u Bosni i Hercegovini da u kratkom roku usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona kojima bi se smanjile izborne prevare i povećala transparentnost izbornog procesa, u protivnom, nametnut će ih on koristeći ovlasti.

Pozvao je predstavnike parlamenta da pokrenu postupak uvođenja elektronskog glasanja, a smatra i da bi trebalo depolitizirati biračke odbore.

Apelovao je na političke stranke da učvrste integritet izbornog procesa i da rezultate očekuje u sljedeće dvije ili tri sedmice.

Primjene zakona do Nove godine

“Volio bih da domaći organi nađu rješenja, ali to mora da se desi sada, ne u narednom mjesecu, godini”, rekao je Schmidt u Sarajevu.

“U naredne dvije-tri sedmice bi svi željeli da vidimo rezultat. Ukoliko do njega ne dođe, onda ne možemo zavisiti od nekih obećanja: ‘sljedeće sedmice’, ‘sljedeće sedmice’. Ne! Ove sedmice mora i ako se ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i ovlaštenje da to donese”, rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik je rekao da s promjenama treba početi godinu prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine.

Izvor: Agencije