Tajani od EU-a traži početak pregovora s Ukrajinom i balkanskim zemljama

Italija traži da se na ovosedmičnom samitu Evropske unije da zeleno svjetlo za ubrzano širenja Unije na Ukrajinu i balkanske zemlje, uključujući Bosnu i Hercepovinu, kaže šef italijanske diplomatije.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani (Reuters)

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je kako se Italija zalaže da se na ovosedmičnom samitu Evropske unije da zeleno svjetlo za početak pregovora s Ukrajinom za pridruživanje bloku i pozvao je na ubrzanje procesa pridruživanja balkanskih država.

“Izrazili smo pozitivno mišljenje o početku pregovora s Ukrajinom za članstvo u EU”, rekao je on na marginama Vijeća EU-a za vanjske poslove, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Ansa.

“Primijetili smo odluku Kijeva da donese nove zakone za svoju mađarsku manjinu, nešto što sam tražio od kada sam bio predsjednik Evropskog parlamenta.”

“Istovremeno, tražimo da se radi na ubrzanju pristupanja balkanskih zemalja i Bosne i Hercegovine”, dodao je Tajani.

‘Posljedice ako Evropsko vijeće propusti priliku’

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je ranije na “razorne posljedice” u slučaju izostanka otvaranja pristupnih pregovora njegove zemlje s EU-om.

“Ne mogu zamisliti, ne želim čak ni pričati o razornim posljedicama koje bi proizašle ako Evropsko vijeće 27-orice propusti donijeti tu odluku”, rekao je Kuleba, nazvavši je “majkom svih odluka”.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara prošle godine, službeni Brisel intenzivirao je nastojanja da u Uniju prihvati i zemlje Zapadnog Balkana, procjenjujući to kao ulaganje u budućnost i stabilnost ovog dijela Evrope, ali nije odustao od reformi koje zemlje pojedinačno moraju ispuniti prije nego postanu dio tog bloka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada