Palestinci nakon četiri dana izraelske torture: Bacili ih u jamu i zasuli pijeskom

Ponašali su se prema nama kao prema životinjama, priča jedan od Palestinaca.

U medijima su se pojavile fotografije desetaka polugolih Palestinaca sa lisicama na rukama poredanih jedan pored drugog u donjem rublju (Screenshot / Al Jazeera)

Palestinci koje su izraelski vojnici zatočili u blokiranom Pojasu Gaze i pustili nakon četiri dana pričali su o zastrašujućim torturama koje su doživjeli.

Dok je izraelska vojska širila svoju okupaciju u Gazi, u medijima su se pojavile fotografije desetaka polugolih Palestinaca sa lisicama na rukama poredanih jedan pored drugog u donjem rublju usred razaranja na sjeveru Pojasa Gaze.

U vijestima izraelske državne televizije KAN 7. decembra je navedeno da je izraelska vojska do tog datuma pritvorila oko 700 Palestinaca.

Bili blizu smrti

Neki od Palestinaca koje je Izrael zatočio u distriktu Az-Zeytun na istoku grada Gaze utovareni su u kamione i pušteni su na vojnom kontrolnom punktu u blizini grada Gaze.

Palestinci, koji su dovezeni u bolnicu Aksa kolima hitne pomoći i zbrinuti, bili su veoma iscrpljeni. Istakli su da su bili blizu smrti zbog torture i gladi koju su pretrpjeli, piše Anadolija.

Osama Ude (58), jedan je od Palestinaca koji je liječen u bolnici. Rekao je da su bili podvrgnuti torturi i ponižavanju tokom pritvora.

Ude je naveo da su izraelski vojnici kada su ušli u kvart Az-Zeytun nasumično otvorili vatru na prozore kuća, a zatim i ušli u njih.

Naveo je da je bilo hladno, a od muškaraca je zatraženo da izađu u donjem rublju.

Ude, kojem su ruke bile otečene jer je bio vezan lisicama i imao duboku ranu na zglobu, izjavio je da su vojnici od njih tražili da kleknu i da su ih udarali nogama.

Navodeći da su nakon nekog vremena vojnici odveli grupu od 20 ljudi na obližnju njivu i tamo ih bacili u jamu i buldožerima zasuli pijeskom.

U vodi po hladnom vremenu

“Vrištanje je dopiralo do nas, ali nakon pet minuta, nismo više ništa čuli. Onda su ih vojnici izveli odatle, ali su bili jako umorni i imali su lomove po tijelima”, rekao je Ude.

Ahmed Abu Ras (14), jedan od oslobođenih Palestinaca, rekao je da su četiri dana bili gladni i žedni i da im nije bilo dozvoljeno ni do toaleta.

“Vojnici su kamionima odvezli grupu na jug Gaze i stavili ih u vodu uprkos hladnom vremenu”, rekao je Abu Ras.

Nemr Salman Abu Ras je također izjavio da su podigli zastavu predaje kako bi spasili svoje živote kada su izraelski vojnici upali u njihove domove. Nakon toga su izraelski vojnici tenkovima krenuli na njih.

“U tom trenutku smo počeli da vičemo i govorimo da su sa nama djeca. Onda su nas razdvojili, nismo razumjeli zašto su to uradili. Ali su nam govorili: ‘Vi ste pripadnik Hamasa’. Vojnici su vukli muškarce po zemlji kao da vuku životinje”, dodao je Abu Ras.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada