Milanović: Glasanje Hrvatske o rezoluciji UN-a o Gazi ‘prijevarno i prijetvorno’

Hrvatska je bila među 14 država koje su glasale protiv rezolucije Ujedinjenih naroda o uspostavi humanitarnog primirja u Pojasu Gaze.

Zoran Milanović: Odluka Vlade donosena je bez konsultiranja s predsjednikom države (Hrvoje Jelavić / PIxsell)

Hrvatski glas protiv rezolucije Ujedinjenih naroda o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze donijet je na prevaru, bez obaveznog konsultiranja s predsjednikom države, ustvrdio je u petak Zoran Milanović, dok premijer Andrej Plenković glasanje protiv rezolucije pravda time što rezolucijom nije osuđen napad Hamasa u kojem je ubijeno 1.400 Izraelaca.

“To nije međunarodni ugovor. Dakle, Hrvatska to može preživjeti, ali to nije dobro”, rekao je Milanović novinarima u Rijeci.

“Nije dobro zbog načina na koji je ta odluka donesena, donesena je prijevarno i prijetvorno. Iza leđa i bez konzultacija s predsjednikom. Moj stav bi bio drukčiji“, dodao je predsjednik Hrvatske, prenosi Hina.

Hrvatska je bila među 14 država koje su glasale protiv rezolucije UN-a o uspostavi humanitarnog primirja u Gazi, a Vlada kaže da je takva odluka usvojena jer se rezolucijom ne osuđuju napadi Hamasa.

Protiv rezolucije su glasale, između ostalih, SAD i još tri članice Evropska unija (Mađarska, Austrija i Češka), dok je većina zemalja Unije bila suzdržana.

‘Čemu radikalni stavovi Plenkovića?’

Prije glasanja o rezoluciji nije usvojen amandman Kanade kojom se osuđuje Hamas.

Milanović tvrdi da je hrvatski predstavnik pri UN-u imao uputu da glasa suzdržano ako se usvoji taj amandman, dok bi Kanada u tom slučaju glasala za rezoluciju, a ovako je bila suzdržana.

“Dakle, to je bilo dovoljno Kanadi i nekim demokratskim državama… Hrvatskoj ni to nije dovoljno. Čemu takvi radikalni stavovi preko noći od čovjeka [Plenkovića] koji ustvari niti ima stav o nečemu takvome, niti ga je do sada pokazivao, niti je uopće jasno što želi postići?“, poručio je on.

Milanović je zaključio kako nema rješenja krize na Bliskom istoku bez uspostave palestinske države.

“O tome se ne smije šutjeti, posebno Hrvati, koji su prošli svoj rat, a u onom prethodnom dali desetke tisuća i stotine tisuća antifašista koji su spašavali i židovske glave. I to ne za novac, nego iz uvjerenja“, poručio je Milanović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada