Slovenija planira nadzor na granicama produžiti do ljeta 2024.

Vlada je produžila privremeni nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za 20 dana, a nakon isteka tog razdoblja planira ga produžiti za još šest mjeseci.

Slovenija je privremeni nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom uvela 21. oktobra (Reuters)

Vlada Slovenije je u četvrtak produžila privremeni nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za 20 dana, a nakon isteka tog razdoblja planira ga produžiti do ljeta 2024. godine.

Slovenija je privremeni nadzor uvela 21. oktobra, a na današnjoj sjednici Vlade odlučila je da će, zbog međunarodnih okolnosti, ponajprije ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, te posljedičnog pogoršanja sigurnosne situacije u Evropi, po isteku dosadašnje mjere od 22. decembra nadzor granice produžiti za još šest mjeseci, do ljeta 2024, prenosi Hina.

Kako prenose slovenski mediji, Slovenija je, zbog trenutnih svjetskih sigurnosnih uvjeta, 18. oktobra povisila procjenu terorističke ugroženosti na srednji nivo.

Ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar upozorio je da bi, zbog ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, stepen opasnosti mogao brzo porasti.

Najviše na granici s Hrvatskom

“Režim kontrole za sada ostaje na snazi, a stvar je policije kakav će sistem uspostaviti, za sada djeluje selektivno”, rekao je on, dodajući da se kontrole, osim zbog terorističke opasnosti, nastavljaju i zbog sprečavanja ilegalnih migracija.

Policija je saopćila da je ove godine zabilježila 52.506 nezadovoljenih prelaza granice, od čega je velika većina na granici prema Hrvatskoj.

Povećani broj prelazaka zabilježen je u julu, augustu i septembru, a u oktobru se, nakon donošenja prve uredbe o kontrolama, situacija stabilizirala.

Od uvođenja nadzora u oktobru zabilježeno je 3.709 nedozvoljenih prelaza granice, najviše na granici s Hrvatskom.

Vlada je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova da o produženju nadzora granice obavijesti države članice Evropske unije i Evropsku komisiju.

Izvor: Agencije