Sanchez dobio mandat za sastavljanje vlade Španije

Kako bi osigurao podršku Parlamenta, dosadašnji premijer mora imati podršku katalonskih separatista, koji za to traže amnestiju svojih predstavnika u pritvoru i egzilu.

Pedra Sancheza Parlament mora potvrditi do 27. novembra, ili će automatski raspisati izbore sredinom januara (Reuters) 

Španski kralj Filip VI dao je mandat za sastavljanje nove vlade dosadašnjem socijalističkom premijeru Pedru Sanchezu, nakon što predsjednik konzervativne Narodne stranke Alberto Nunez Feijoo nije uspio dobiti dovoljnu podršku u Parlamentu.

“Njegovo veličanstvo kralj”, koji se od petka konsultirao s predstavnicima političkih stranaka, “obavijestio me o svojoj odluci da predloži Pedra Sancheza Parlamentu kao kandidata za predsjednika vlade”, objavila je Francina Armengol, predsjednica Donjeg doma Parlamenta, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Da bi uspio osigurati podršku Parlamenta, socijalist će morati imati ključnu podršku katalonskih separatista, koji za to traže amnestiju svojih predstavnika u pritvoru i egzilu.

Vlada ili novi izbori

Sancheza, premijera od 2018. godine, Parlament mora potvrditi do 27. novembra.

Ako to ne uspije, automatski će raspisati izbore sredinom januara.

Feijoo, čija je Narodna stranka izašla kao pobjednica izbora 23. jula, ali bez jasne većine, prošle sedmice nije uspio osigurati podršku Parlamenta.

To mu nije uspjelo u drugom glasanju o svojoj kandidaturi u Parlamentu od 350 zastupničkih mjesta, sa 177 zastupnika koji su bili protiv i 172 koji su ga podržali, uz jedan poništeni glas.

Za sastavljanje vlade potrebno je 176 od 350 glasova.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada