Borrell: Zajednica općina sa srpskom većinom prepreka za normalizaciju odnosa

I Srbija i Kosovo postavljaju preduvjete neprihvatljive drugoj strani, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnsnu politiku nakon sastanka u Briselu.

Borrell: EU će nastaviti insistirati na nastavku dijalogu između Kosova i Srbije (Reuters)
Borrell: EU će nastaviti insistirati na nastavku dijalogu između Kosova i Srbije (Reuters)

Napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova nije bio moguć jer je i jedna i druga strana postavljala preduvjete koji su bili neprihvatljivi drugoj strani, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Nažalost, dogovor nije bio moguć zbog preduvjeta koje je svaka strana postavljala, a koji su bili neprihvatljivi za drugu stranu”, rekao je u četvrtak navečer Borrell, prenijela je Hina.

Vučić i Kurti u četvrtak su u Briselu na marginama samita EU-a satima odvojeno razgovorali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije Olafom Scholzom, Emmanuelom Macronom i Giorgiom Meloni te s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom i posebnim izaslanikom za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Borrell je rekao kako je uspostava zajednica sa srpskom većinom velika prepreka za normalizaciju odnosa.

“Kako bismo pomogli dvjema stranama da postignu dogovor, mi smo im, svi zajedno, predložili evropski, ozbiljan i uravnotežen prijedlog za uspostavu zajednice općina sa srpskom većinom i insistirali da iskoriste tu priliku, što bi bio veliko poboljšanje u procesu normaliacije i za izbjegavanje incidenata”, rekao je Borrell.

Dodao je kako će EU nastaviti insistirati na nastavku dijalogu o normalizaciji, koja je jedini put da bi obje strane mogle napredovati na evropskom putu.

Kurti i Vučić optužuju jedan drugog

Premijer Kosova Albin Kurti izrazio je u četvrtak u Briselu spremnost da potpiše sporazum o putu prema normalizaciji i njegov aneks o provedbi no tvrdi da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to odbio.

“Republika Kosova je prihvatila temeljni sporazum koji je Evropska unija predložila 27. februara 2023. i aneks o njegovoj provedbi od 18. marta 2023. u Ohridu”, objavio je Kurti u saopćenju nakon niza razgovora koji su trajali cijelo popodne.

Vučić je u četvrtak nakon tih sastanaka izjavio novinarima kako nije tačno da je danas odbio potpisati jer o tome i nije bilo riječi.

“To su trikovi prištinskih vlasti, koje puštaju u svoje medije da je Vučić odbio, a bit je u tome da nije pitanje potpisa nego provedbe onoga što je nekada potpisano i u međuvremenu dogovoreno”, ustvrdio je Vučić.

Dodao je da na tim sastancima nije bilo riječi o bilo kakvom potpisivanju, nego o provedbi onoga što je ranije potpisano, među ostalim sporazum o formiranju zajednica općina sa srpskom većinom iz 2013. koji još nije proveden.

“Srbija je u skladu sa svojom politikom jasno kazala kako želi da se provedu svi sporazumi, od onoga o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom iz 2013. do onih koji su postignuti kasnije u Briselu i Ohridu”, rekao je Vučić.

Vučić je pritom dodao da je uvijek isticao da Srbija ne može prihvatiti članstvo Kosova u UN-u ni nezavisnost Kosova, ali da je spremna provesti sve ono što je dogovoreno. Rekao je da i najnoviji evropski prijedlog statuta zajednice općina sa srpkom većinom predstavlja dobru osnovu za nastavak rada u budućnosti.

Izvor: Agencije