Globalne emisije ugljika dosegnut će novi vrhunac u 2023.

Svjetski čelnici sastat će se u decembru kao bi razgovarali o budućnosti fosilnih goriva, glavnom izvoru onečišćenja ugljen dioksidom.

U ovom desetljeću zagađenje ugljen dioksidom mora biti smanjiti za gotovo 50 posto kako bi se ostvarili zadani svjetski ciljevi (EPA)
U ovom desetljeću zagađenje ugljen dioksidom mora biti smanjiti za gotovo 50 posto kako bi se ostvarili zadani svjetski ciljevi (EPA)

Stručnjaci predviđaju da će globalne emisije ugljen dioksida koji zagrijava Zemlju porasti za jedan posto i tako dosegnuti novi maksimum u 2023. godini.

Upozoravaju da se u ovome desetljeću zagađenje ugljen dioksidom mora smanjiti za gotovo 50 posto kako bi se ostvarili zadani svjetski ciljevi, a to su ograničenje globalnog zatopljenja i izbjegavanje katastrofalnog učinka na klimu.

Ove su godine globalne emisije ugljen dioksida trebale pasti za oko pet posto, rekao je Glen Peters, direktor Instituta za istraživanje klime, CICERO, sa sjedištem u Norveškoj i voditelj istraživanja.

No događa se upravo suprotno. Istraživanje koje je proveo u saradnji s kolegama pokazalo je da one nastavljaju rasti, a na temelju sadašnjih očekivanja ove godine možemo očekivati porast emisija između 0,5 i 1,5 posto.

“Nije vjerovatno da će emisije ugljen dioksida pasti u 2023”, rekao je AFP-u.

Preliminarni podaci ukazuju na to da će biti veoma teško dovoljno brzo smanjiti emisije kako bi se ispunili ciljevi Pariškog sporazuma o ograničenju globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijevih stepeni iznad predindustrijskih vrijednosti.

“Svake godine emisije ugljen dioksida nastavljaju rasti, što otežava ostvarenje ciljeva iz Pariškog sporazuma”, kazao je Peters, prenosi Hina.

Fosilna goriva

Završna analiza bit će objavljena u decembru. Tada će se svjetski čelnici sastati na ključnim pregovorima UN-a o klimatskim ciljevima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavna tema pregovora bit će budućnost fosilnih goriva, glavnog izvora onečišćenja ugljen dioksidom.

Ranije je tokom godine Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila na negativan učinak povećanja investicija u fosilna goriva te na “iznimno visoke emisije” tokom ekonomskog oporavka nakon pandemije i energetske krize potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu.

Peters smatra da bi čista energija trebala istisnuti potražnju za fosilnim gorivima, no “ovo se ipak ne događa u većim razmjerima, što je razočaravajuće“, rekao je.

Peters dodaje kako su se naučnici ponadali da će u 2015. emisije ugljika dosegnuti vrhunac te da će se za vrijeme pandemije dogoditi prekretnica.

“Međutim, evo nas u 2022, dosegli smo ponovno vrhunac, a u 2023. očekujemo još jedan”, kazao je naučnik.

“Bojim se da odrađujemo tek pola posla, radimo na čistoj energiji, ali ne i na onoj drugoj polovici, a to je odustajanje od fosilnih goriva.“

Izvor: Agencije