EU želi da ubrza protjerivanje stranaca koje smatra opasnim

Niska stopa povrata u poređenju sa naredbama za napuštanje teritorije stalno je tema diskusija u EU.

Dva švedska navijača ubijena su u ponedjeljak uveče u Briselu
Dva švedska navijača ubijena su u ponedjeljak uveče u Briselu, u napadu Tunižanina kome je ranije naređeno da napusti teritoriju Belgije (EPA)

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) izrazili su želju na sastanku u Luksemburgu da ubrzaju povratak ilegalnih stranaca koji se smatraju opasnim, poslije napada u Francuskoj i Belgiji koje su počinili radikalizovani pojedinci.

“Osoba koja predstavlja prijetnju sigurnosti jedne države članice je i prijetnja sigurnosti druge države članice EU-a. Zato bi trebalo da bude obavezno da se ti ljude odmah vrate”, izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson, prenosi Beta.

Prijedlog koji je predstavljen 2018. za reviziju aktuelne “direktive o vraćanju” stranaca zabranjuje državama članicama da odrede period za dobrovoljni povratak državljanima trećih zemalja u neregularnoj situaciji, a koji predstavljaju prijetnju po javnu sigurnost.

Međutim, ta direktiva je blokirana u Evropskom parlamentu.

Niska stopa vraćanja

“Očekujemo da Evropski parlament usvoji zajednički stav. Sad je vrijeme za to”, rekao je potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

“Moramo da imamo obavezu da to nešto uradimo na efikasan način”, rekao je švedski ministar Gunnar Strommer.

Dva švedska navijača ubijena su u ponedjeljak uveče u Briselu, a još jedan povrijeđen u napadu Tunižanina kome je ranije naređeno da napusti teritoriju Belgije.

Niska stopa povrata u poređenju sa naredbama za napuštanje teritorije stalno je tema diskusija u EU. To se djelimično može objasniti nedostatkom saradnje zemalja porekla da vrate svoje državljane.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada