Zaposleni formirali prvi sindikat u Microsoftu

Microsoft je već saopćio ‘Radnicima Amerike na komunikacijama’ da će prihvatiti obrazovanje sindikata u Zenimaxu, čije je sjedište u Marylandu.

Obećanje o neutralnosti dalo je radnicima povjerenje da neće biti 'odmazde ili razbijanja sindikata' (EPA)

Grupa zaposlenih u Microsoftu koji testiraju videoigre formirala je prvi sindikat u tom tehnološkom gigantu na teritoriji SAD-a te će biti najveći u industriji videoigara.

“Radnici Amerike na komunikacijama” (Communications Workers of America, CWA) – kako se sindikat zove, saopćili su da je za pridruživanje sindikatu glasala većina od 300 zaposlenih koji u Studiju Zenimax, Microsoftovoj podružnici za videoigre rade na provjeravanju kvaliteta proizvoda.

Microsoft je već saopćio CWA-u da će prihvatiti obrazovanje sindikata u Zenimaxu, čije je sjedište u Marylandu, prenosi Beta.

Tim liberalnim odobrenjem Microsoft nastoji dobiti podršku javnosti za dalje učvršćivanje kupovinom još jedne velike gejmerske kompanije, Activision Blizzard, za 68,7 milijardi dolara.

Formiranje sindikata zbog zabrinutosti zapslenih

Microsoft je kupio Zenimax 2021. godine za 7,5 milijardi dolara, čime je proizvođaču konzole Xbox predao kontrolu nad Zenimaxovom izdavačkom podružnicom Bethesda Softworks i popularnim franšizama The Elders Scrolls, Doom i Fallout.

Viši tester igara Wayne Dayberry rekao je za AP da je kampanja za osnivanje sindikata počela prije nego što je Microsoft preuzeo Zenimax zbog zabrinutosti zapslenih za položaj u kompanijama za videoigre, koje su po mnogo čemu specifične.

“U cijeloj industriji odjeljenja za osiguranje kvaliteta se loše tretiraju, plaćaju veoma malo i tretiraju se kao zamjenljivi zupčanici”, kazao je Dayberry, koji je pet godina radio u Zenimaxu u Rockvilleu, u Marylandu, na igrama “Fallout”, “Prey” i “The Evil Within”.

“Nema dostojanstva… Nadamo se da ćemo to pokazati ljudima u industriji koji su u sličnim situacijama da ako mi to možemo da uradimo mogu i oni”, rekao je on.

Izvor: Agencije