Njemačka ulaže više od 200 miliona eura u zaštitu amazonske prašume

Amazonska prašuma pokriva površinu duplo veću od Indije i služi kao brana klimatskim promjenama, jer drveće u njoj apsorbuje veliku količinu ugljen-dioksida.

Za vrijeme mandata prethodnog predsjednika Brazila Jaira Bolsonara sječa šuma u brazilskoj Amazoniji dostigla vrhunac u posljednjih 15 godina (Reuters)

Njemačka ministrica razvoja Svenja Schulze najavila je da će njemačka vlada osigurati 204 miliona eura Brazilu za zaštitu životne sredine.

Od ukupnog iznosa, 38 miliona dolara je donacija za fond za očuvanje Amazona, što predstavlja najveći doprinos očuvanju amazonske prašume, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

”Sa novom vladom i timom predsjednika Luiza InacijaLula da Silve i ministrice životne sredine Marine Silve imamo veliku šansu da zaštitimo šumu i ponudimo novu perspektivu ljudima koji tamo žive”, rekla je Schulze.

Njemačka se također obavezala da osigura farmerima 87 miliona dolara zajmova sa niskim kamatama za obnovu poljoprivrednih područja i 34 miliona dolara za zaštitu amazonske prašume, navodi AP.

”Uprkos svim poteškoćama, povećanom krčenju šuma, otimanju zemlje, požarima, užasnoj situaciji u kojoj se nalazi autohtono stanovništvo, ovo vidimo kao priliku da se preokrene čitava situacija”, rekao je Lula da Silva.

Šuma sa najvećim biodiverzitetom

Silva je stupio na dužnost predsjednika Brazila početkom januara i obećao da će okončati sječu šuma do 2030. godine.

AP navodi da je za vrijeme mandata prethodnog predsjednika Brazila Jaira Bolsonara sječa šuma u brazilskoj Amazoniji dostigla vrhunac u posljednjih 15 godina, nakon što je on ukinuo politiku zaštite živote sredine u korist ekspanzije agrobiznisa.

Amazonska prašuma pokriva površinu duplo veću od Indije i služi kao brana klimatskim promjenama, jer drveće u njoj apsorbuje veliku količinu ugljen-dioksida, a procjenjuje se da se oko dvije trećine šume nalazi na teritoriji Brazila.

Amazonska prašuma je šuma sa najvećim biodiverzitetom na svijetu i sadrži oko 20 posto svjetske slatke vode.

Izvor: Agencije