Četiri hrvatska para puštena iz pritvora u Zambiji

Četiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu djecom u Zambiji puštena su da se brane sa slobode do suđenja.

Hrvatski konzul iz Pretorije, koji brine o uhapšenim Hrvatima i posjećuje ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu (Emica Elvedji / Pixsell)

Četiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu djecom u Zambiji puštena su da se brane sa slobode do suđenja, nakon što je nadležni sud ustvrdio da su reguliranjem privremenog boravka u zemlji ispunjeni uvjeti za puštanja iz pritvora, potvrđeno je Hini iz hrvatskih diplomatskih izvora.

“Uvjeti koje je nadležni sud naložio su ispunjeni. Privremeni boravak u Republici Zambiji je reguliran (odobren). Izašli su”, kazao je Hinin izvor.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Iduće ročište

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni negiraju krivicu.

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 miliona ljudi, dopustio je prije dvije sedmice hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože garanciju, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1.100 dolara) i putne dokumente, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih garantirati.

Iduće ročište na suđenju zakazano je za 6. februar.

Izvor: Agencije