Crna Gora na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova EU-a

Crna Gora našla se na meti kritika službenog Brisela zbog vrlo nestabilne političke situacije u zemlji.

Slovenska šefica diplomatije Tanja Fajon kaže da postoji velika opasnost da Crna Gora ozbiljno odstupi od svojeg evropskog puta zbog duboke političke krize (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja EU-a danas će u Briselu razgovarati o situaciji u Crnoj Gori, u jeku vrlo napetih političkih odnosa u toj zemlji, što je proces koji ugrožava i njen put ka članstvu u Uniju.

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije, izjavila je da će izvijestiti ostale ministre o njenoj posjeti Podgorici gdje je boravila zajedno za austrijskim šefom diplomatije Alexanderom Schallenbergom, piše agencija Tanjug.

Fajon kaže da se očekuje da crnogorski ustavni sud postane funkcionalan tokom februara, a ako to ne bude slučaj, postoji velika opasnost da Crna Gora ozbiljno odstupi od svojeg evropskog puta zbog duboke političke krize.

“Bez Ustavnog suda teško je zamisliti pravične predsjedničke i parlamentarne izbore i zato je ovaj pokušaj sada zaista ključan za napredak Crne Gore“, izjavila je Fajon.

‘Situacija u Crnoj Gori se poboljšava’

Gordan Grlić Radman, šef diplomatije Hrvatske, dolazeći na sastanak rekao je da je nedavno posjetio Crnu Goru i da će izvijestiti ministre.

„Pozivam da se ozbiljno shvati evropska poruka koja se tiče funkcionalnosti Ustavnog suda i kontroverznog zakona o predsjedniku. Potrebna nam je stabilna Crna Gora koja je jasno orijentisana evropskim vrijednostima i nadamo se da će Crna Gora prevazići ovu političku krizu i nastaviti evropski put“, rekao je Grlić Radman.

Evropski zvaničnik je 20. januara izjavio da „izgleda da se situacija u Crnoj Gori poboljšava, da postoji dijalog i mogućnost da se imenuju dvoje sudija, što je uslov za slobodne i fer izbore“.

On je dodao da se radi o kompleksnoj ustavnoj promjeni ali, s obzirom na to što situacija ide na bolje u zemlji, on smatra da će se to vidjeti i osjetiti za vrijeme ministarske diskusije ovog ponedjeljka u Briselu.

Vijeće ministara za vanjske poslove neće donijeti zaključke ili odluku.

Izvor: Agencije