Ukrajina poziva Beograd da zaustavi pozivanje dobrovoljaca za rat

Ukrajinska ambasada pozvala je i na momentalnu zabranu djelovanja televizije Russia Today na srpskom jeziku.

Privatna vojna kompanija Wagner ruskog biznismena Jevgenija Prigožina objavila je oglas za dobrovoljce (Reuters)

Ukrajina je pozvala Srbiju da “hitno preduzme mjere” kako bi zaustavila rusku propagandu i pozivanje dobrovoljaca u rat putem oglasa, kao i na “momentalnu zabranu djelovanja” televizije Russia Today (RT) na srpskom jeziku, za koje tvrde da je antisrpsko.

Privatna vojna kompanija Wagner ruskog biznismena Jevgenija Prigožina objavila je oglas za dobrovoljce, prenio je 5. januara portal Russia Today koji je nedavno započeo rad u Srbiji.

Ambasada Ukrajine ocjenjuje da time ruski državni informacioni kanali postupaju suprotno srpskim zakonima “pokušavajući popuniti deficit sopstvenog topovskog materijala srpskim građanima za vršenje agresije protiv suverene evropske države Ukrajine”.

U Srbiji od 2015. važi zakon kojim je državljanima Srbije zabranjen odlazak na inostrana ratišta.

Predviđene su kazne za pojedinačan i grupni odlazak i za one koji “vrbuju ili podstiču” druge da odu na strana ratišta.

‘Privesti pravdi sve koji pomažu Moskvi’

“Također pozivamo na momentalnu zabranu djelovanja Russia Today koje je antisrpsko. Pozivamo da se privedu pravdi svi koji pomažu Moskvi u provođenju ove nezakonite djelatnosti”, navodi se u saopštenju ambasade, koje prenosi Beta.

Dodaje se da “Srbi odlično primjećuju da hiljade građana Rusije bneže od ksenofobične politike aktuelnog režima Kremlja, uključujući i u Srbiju” te da se, suočena sa “teškim gubicima”, Moskva okrenula Srbiji.

“Ambasada Ukrajine pozdravlja signale predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ruskoj strani o nedopustivosti ovakvih postupaka. U tom kontekstu, logičan nastavak stava šefa države je odluka Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je saopštio ministar Miloš Vučević, o zabrani državljanima Srbije da učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini i obaveznom kažnjavanju za ovaj prekršaj u skladu sa srpskim zakonima”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije