Američki i brazilski parlamentarci žele sarađivati u istrazi nereda u Brasiliji

Početni koraci napravljeni su kada je više od 70 zastupnika u dvjema zemljama potpisalo zajedničku izjavu osuđujući “antidemokratske” snage.

Pristalice bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara u nedjelju su opustošile brazilski Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču, pozivajući na vojni udar (EPA)

Američki i brazilski parlamentarci  traže načine za saradnju u istrazi nasilnih demonstracija koji su ovog vikenda harali Brasilijom, želeći razmijeniti lekcije iz istraga o sličnom napadu na američki Kapitol, doznaje se iz krugova bliskim razgovorima, prenosi Hina.

Početni koraci napravljeni su kada je više od 70 zastupnika u dvjema zemljama potpisalo u srijedu zajedničku izjavu osuđujući “antidemokratske” snage koje političkim nasiljem pokušavaju poništiti nedavne izbore u svojim zemljama.

Pristalice bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara u nedjelju su opustošile brazilski Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču, pozivajući na vojni udar kako bi se poništili izbori u oktobru na kojima je pobijedio predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Bennie Thompson, predsjednik nedavno raspuštenog odbora Predstavničkog doma koji je istraživao napad na američki Kapitol 6. januara 2021., jedan je od zastupnika čiji ured raspravlja o saradnji, naveo je jedan od izvora.

Dijeljenje spoznaja

“Iznimno sam ponosan na rad i konačni izvještaj odbora 6. januara. Ako (ono) posluži kao model za slične istrage, pomoći ću na bilo koji način”, rekao je Thompson u pisanoj izjavi.

Predsjednik brazilskog Senata Rodrigo Pacheco također je razgovarao o ideji takve razmjene s najvišim američkim diplomatom u Braziliji, rekla je druga osoba upoznata s razgovorom.

Izvor blizak Pachecu rekao je da je otpravnik poslova američke ambasade Douglas Koneff bio sklon ideji dijeljenja spoznaja iz istrage o napadu pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol, u neuspjelom pokušaju da spriječiti Kongres da potvrdi izbornu pobjedu Joea Bidena.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da Washington nije primio nikakve posebne zahtjeve iz Brazila u vezi s nedavnim nasiljem u Brasiliji, ali da će odgovoriti “ekspeditivno” ako i kada zahtjev stigne.

Desničari koordiniraju aktivnosti

Odvojeno je skupina od 74 zastupnika u Sjedinjenim Državama i Brazilu objavila u srijedu zajedničku izjavu osuđujući političko nasilje u Brasiliji i Washingtonu koje se dogodilo u razmaku od dvije godine i dva dana.

Izjavu, koju su potpisali uglavnom progresivni zastupnici u obje zemlje, artikulirao je Washington Brazil Office, skupina koja promiče bilateralni dijalog u obrani ljudskih prava i održivog razvoja.

“Nije tajna da ultradesničarski agitatori u Brazilu i Sjedinjenim Državama koordiniraju napore”, napisali su, navodeći veze između suradnika Trumpa i Bolsonara. “Baš kao što ekstremisti krajnje desnice koordiniraju svoje napore da potkopaju demokraciju, mi moramo ostati ujedinjeni u našim naporima da je zaštitimo”, naveli su.

U konačnom izvještaju odbora od 6. januara, objavljenom prošlog mjeseca, stoji da bi se Trump trebao suočiti s kaznenom prijavom za poticanje smrtonosne pobune.

Izvještaj navodi 17 konkretnih nalaza, raspravlja o pravnim implikacijama postupaka bivšeg predsjednika i nekih njegovih saradnika te uključuje kaznene prijave Trumpa i drugih pojedinaca Ministarstvu pravosuđa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada