Apple uklonio najveću rusku društvenu mrežu sa svojih platformi

Odluka o uklanjanju aplikacije donesena kao odgovor na referendume koje je Rusija nedavno održala u dijelovima Ukrajine

uklonio iOS verziju aplikacije pod nazivom VKontakte koja je ruska verzija Facebooka (Reuters)

Apple je, iz svoje trgovine aplikacijama App Store, uklonio iOS verziju aplikacije pod nazivom VKontakte koja je ruska verzija Facebooka, pišu britanski mediji.

Iza aplikacije stoji tehnološka kompanija VK koje je druga najveća internetska kompanija u Rusiji nakon Yandexa, ruske verzije Googlea.

“Ove aplikacije distribuiraju programeri u većinskom vlasništvu ili većinskom nadzoru jedne ili više strana koje je sankcionirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je glasnogovornik Applea Adam Demau izjavi za The Verge.

“Kako bi se uskladio s ovim sankcijama, Apple je ukinuo račune razvojnih programera povezane s ovim aplikacijama, a aplikacije se ne mogu preuzeti s bilo kojeg App Storea, bez obzira na lokaciju. Korisnici koji su već preuzeli te aplikacije mogu ih nastaviti koristiti.”

Osim aplikacije ove društvene mreže nisu više dostupne niti druge povezane aplikacije kao što su VK Clips, VK Messenger, VK Admin, VK Mail i druge.

Ruska strana istražuje razloge brisanja aplikacije

Ruska se strana također oglasila objavom u kojoj navode da će “nastaviti razvijati i podržavati iOS aplikacije”, dok je rusko ministarstvo digitalnih poslova objavilo je da istražuje “razloge za brisanje VK aplikacija i računa programera”.

Ruska vlada takokđer je blokirala nekoliko američkih društvenih medija, uključujući Instagram, Facebook i Twitter.

Izvor: Agencije