Studije: SAD i Izrael imaju najbolji internet, BiH na 80. mjestu

Kompanija za kibernetičku sigurnost Surfshark ove godine je provela globalno istraživanje o kvaliteti digitalnog života u 117 zemalja.

U poređenju sa Hrvatskom, mobilni internet u Bosni i Hercegovini je tri  puta sporiji (Reuters)

Svjetska studija o digitalnoj kvaliteti života kompanije Surfshark pokazuje da je Bosna i Hercegovina pala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija za kibernetičku sigurnost Surfshark ove je godine provela globalno istraživanje o kvaliteti digitalnog života u 117 zemalja što čini 92 posto svjetske populacije, piše Fena.

Bosna i Hercegovina zauzela je 80. mjesto u svijetu, što je za pet pozicija niže u odnosu na prošlu godinu, dok se nalazi na posljednjem 38. mjestu u Evropi.

Ova studija indeksira zemlje posmatrajući pet osnovnih stubova koji definišu digitalni kvalitet života.

Loš kvalitet interneta

DQL indeks (eng. Digital Quality Life Index) ocjenjuje zemlje na osnovu pet ključnih kriterija digitalne kvalitete života: e-sigurnost, pristupačnost interneta, kvaliteta interneta, e-infrastruktura i e-uprava.

Bosna i Hercegovina se po dostupnosti interneta nalazi na 54. mjestu u svijetu. Da bi sebi priuštili mobilni internet, Bosanci i Hercegovci moraju raditi 110 puta više od građana Izraela koji je ove godine zauzeo prvo mjesto prema ovoj studiji i koji imaju najpovoljniji mobilni paket od 1 GB mjesečno.

Kvalitet interneta u Bosni i Hercegovini, obzirom na brzinu interneta, stabilnost i rast, je veoma loš te se nalazi na 78. mjestu u svijetu i kvalitet interneta je 15 posto lošiji od svjetskog prosjeka.

Od prošle godine brzina mobilnog interneta u Bosni i Hercegovini poboljšana je za 2,1 posto (0,8 Mbps), a brzina fiksnog širokopojasnog interneta porasla je za 11,2 posto (5 Mbps).

Sedam evropskih zemalja među deset najboljih

U poređenju sa Hrvatskom, mobilni internet u Bosni i Hercegovini je tri  puta sporiji, dok je fiksni širokopojasni 33 posto sporiji.

Od svih kriterija indeksa, najslabija tačka Bosne i Hercegovine je e-uprava, koja se mora unaprijediti za 100 posto kako bi se izjednačila s rezultatom najbolje rangirane zemlje – Sjedinjenih Američkih Država.

Sveukupno, sedam od deset zemalja s najboljim rezultatom nalazi se u Evropi, što je bio slučaj i u posljednje tri godine. Izrael je ove godine zauzeo prvo mjesto u studiji koju provodi ova nizozemska kompanija te je tako potisnuo Dansku na drugo mjesto nakon dvogodišnjeg vodstva. Njemačka je na trećem mjestu, a Francuska i Švedska zaokružuju prvih pet od 117 ocjenjivanih zemalja. Demokratska Republika Kongo, Jemen, Etiopija, Mozambik, Kamerun se nalaze na samom dnu ljestvice studije o digitalnoj kvaliteti života.

Izvor: Agencije