Američki ambasador: Srbija da objasni šta je potpisala s Rusijom

U ovom trenutku niko ne bi trebao ništa potpisati s Rusijom, rekao je Christopher Hill; Cijeli svijet suočen je s agresijom Rusije na Ukrajinu, saoćeno je iz Evropske unije.

Nije potpuno jasno šta taj dokument sadrži, rekao je Christopher Hill (EPA)

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill izjavio je u ponedjeljak da očekuje od Srbije objašnjenje o tome kakav je dokument o saradnji potpisan s Rusijom, nakon razgovora u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Na konferenciji za novinare u Beogradu je rekao da “nije potpuno jasno” šta taj dokument sadrži, ali da “u ovom trenutku niko ne bi trebao ništa potpisati s Rusijom”.

“Niko ni ne potpisuje ništa [s Rusijom]. Teško nam je da razumijemo, ali očekujemo objašnjenje”, kazao je Hill, prenosi Beta.

Ambasador je dodao da SAD podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i u oslobađanju od energetske zavisnosti od Rusije, “koja se zasniva na ucjenama”, ali da će ta pomoć biti onolika koliko Srbija bude tražila.

Naveo je da SAD želi čuti šta je to što Srbija želi potpisivanjem sporazuma s državom koja je “brutalno napala svog susjeda” i prijeti upotrebom nuklearnog oružja.

Delegacija EU-a: Očekujemo da Srbija bude uz nas

Reagirao je i šef Delegacije EU-a u Beogradu Emanuele Giaufret, koji je rekao da je potpisivanje sporazuma suprotno usklađivanju Srbije s vrijednostima Unije te dodao da eurointegracije Srbije zahtijevaju uklađivanje vanjske politike s Unijom kao i uvođenje sankcija Rusiji.

Giaufret kaže da se ne smije zaboraviti situacija u kojoj je cijeli svijet suočen s agresijom Rusije na Ukrajinu.

“Očekujemo da Srbija bude uz nas i da s nama stoji u odbrani naših vrijednosti i zajedničke sigurnosti”, kazao je Giaufret.

Kako kaže, potpisivanjem sporazuma s Rusijom, Srbija je poslala potpuno suprotnu poruku, bez obzira što kaže da neće priznati referendumske rezultate u istočnoj Ukrajini.

Sporazum o redovnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Srbije i Rusije otvara ozbiljna pitanja i suprotna je deklariranom cilju Beograda o priključivanju EU-u, istaknula je u ponedjeljak Evropska komisija.

“Ako vidimo da Ministarstvo vanjskih poslova Srbije dogovara redovne konsulacije s ministarstvom zemlje koja na dnevnoj bazi krši Povelju UN-a, čija vojska čini zločine i zvjerstva, onda je to vrlo jasan znak njihove namjere da pojačaju svoje veze s Rusijom i to otvara ozbiljna pitanja”, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku EK-a Peter Stano.

Ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali su 23. septembra u New Yorku plan konsultacija ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje za naredne dvije godine.

Plan je potpisan na marginama 77. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u prostorijama ruske misije pri UN-u.

Izvor: Agencije