Centralna banka SAD-a treći put povećava kamatnu stopu

Američka centralna banka (Fed) povećala je referentnu stopu za 75 baznih bodova treći put uzastopno, na raspon od tri do 3,25 posto.

Fed je počeo mijenjati ton monetarne politike u posljednjem kvartalu 2021, pod pritiskom visoke inflacije nakon brzog ekonomskog oporavka nakon epidemije COVID-a 19 (EPA)

Američka centralna banka (Fed) povećala je referentnu stopu za 75 baznih bodova treći put uzastopno, na raspon od tri do 3,25 posto.

U saopćenju iz Fed-a navodi se da je odluka o povećanju kamatne stope donesena jednoglasno, prenosi Anadolija.

Naglašeno je da Savezni odbor za otvoreno tržište (FOMC) ima za cilj postići maksimalnu zaposlenost i inflaciju od dva posto u dugom roku te je odlučio povećati stopu saveznih fondova na raspon od tri do 3,25 posto kako bi se podržali ti ciljevi.

Povećanje kamatnih stopa

Istaknuto je također da bi bilo prikladno nastaviti s povećanjem kamatnih stopa na sastancima sljedećeg mjeseca.

U Fedovim projekcijama za ekonomske podatke, očekivanja dužnosnika banke o prosječnoj kamatnoj stopi za kraj 2022. zabilježena su kao 4,4 posto, dok je za kraj 2023. izražena kao 4,6 posto.

Fed je počeo mijenjati ton monetarne politike u posljednjem kvartalu 2021, pod pritiskom visoke inflacije nakon brzog ekonomskog oporavka nakon epidemije COVID-a 19.

Izvor: Agencije