Borrell s liderima Zapadnog Balkana: Kako riješiti posljedice rata u Ukrajini

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se u New Yorku, na neformalnom ručku koji je za njih organizirao visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

Josep Borrell je istakao podršku koju Evropska unija pruža Zapadnom Balkanu (Reuters)

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se u srijedu u New Yorku, na neformalnom ručku koji je tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda za njih organizirao visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Na sastanku su učestvovali premijeri Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, prenosi Anadolija.

Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) saopćila je da je diskusija bila fokusirana na globalni i regionalni utjecaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine.

Borrell i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički riješiti štetne posljedice tog rata na cijene hrane i energije i stabilnost i sigurnost u Evropi i globalno.

Podrška Evropske unije

Borrell je istakao podršku koju EU pruža Zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska sigurnost i da bi se pozabavili hibridnim prijetnjama, uključujući manipulaciju i miješanje s cyber i stranim informacijama, navodi se u saopćenju.

“Zapadni Balkan u EU, što prije”, napisao je premijer Crne Gore na svom Twitteru u vezi s pomenutim sastankom.

“Tokom sastanka s Borrellom govorila sam o predanosti institucija Kosova miru i euroatlantskim integracijama. Također sam naglasila hitnost finaliziranja procesa liberalizacije viznog režima i napretka našeg puta u EU, kao i potrebu da se podrži Kosovo u prevladavanju energetskih izazova”, poručila je Vjosa Osmani.

Izvor: Agencije