Počinje Generalna skupština UN-a: Uživo nakon dvije godine

Ruska invazija na Ukrajinu bit će u centru ove diplomatske sedmice na visokom nivou, a bit će nekih upečatljivih izostanaka, posebno ruskog i kineskog predsjednika.

Zemlje na jugu žele da se svijet koncentriše i da nastoji da okonča sukobe u Tigraju, u Siriji, i na drugim mjestima u svijetu (AFP)

Svjetske vođe od danas će se jedan za drugim obraćati na Generalnoj debati 77. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u vrijeme kada je svijet zahvaćen klimatskim katastrofama, prehrambenom nesigurnosti, ratovima, a same UN prolaze kroz duboke podjele, piše AFP, prenosi Beta.

Tokom jedne sedmice oko 150 šefova vlada i država iz cijelog svijeta treba da se obrati na tom velikom godišnjem diplomatskom skupu koji se održava uživo poslije dvije godine poremećene COVID-om 19.

Tradicionalno prvog dana Debate prvo govori predstavnik Brazila i zatim američki predsjednik, čelnik zemlje gdje je sjedište UN-a. Međutim, izuzetno ove godine, kao što je bilo u vrlo rijetkim slučajevima u prošlosti predsjednik Joseph Biden koji je juče prisustvovao sahrani britanske kraljice Elizabete Druge, pomjerio je obraćanje za srijedu. Njegovo mjesto će uzeti predsjednik Senegala Macky Sall.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres obratit će se na otvaranju 77. Generalne skupštine i “neće zaslađivati stvari”, rekao je njegov portparol Stephane Dujarric, navodeći da će šef UN oslikati sliku svijeta u kojem geopolitičke podjele “sve dovode u opasnost”.

“Okupljamo se u trenutku velike opasnosti za svijet”, rekao je Guterres juče nabrajajući sukobe i klimatske katastrofe, podjele, siromaštvo, nejednakost i diskriminaciju.

Zelenski se obraća putem video veze

Kada je riječ o opasnostima ruska invazija na Ukrajinu bit će u centru ove diplomatske sedmice na visokom nivou, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorit će u srijedu putem video veze. Za takvo obraćanje bila je potrebna posebna dozvola zemalja članica jer po propisima svi čelnici treba da se obrate uživo.

Zemlje na jugu se sve više groze što Zapad koncentriše pažnju na Ukrajinu. Oni žele da se svijet koncentriše i da nastoji da okonča sukobe u Tigraju, u Siriji, i na drugim mjestima u svijetu, piše AFP.

U nastojanju da odgovore na zabrinutost nekih zemalja Amerikanci i Evropljani danas organizuju sastanak na visokom nivou o prehrambenoj bezbjednosti, koja je dovedena u pitanje kao posljedica ukrajinskog rata.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron koji će govoriti danas na Generalnoj debati insistirat će na potrebi da se spriječi podjela između zemalja sjevera i juga, saopštila je Jelisejska palata. Macron će organizovati večeru sa tom temom sa više drugih vođa.

Izostanak Putina i Jinpinga

Očekuje se da će u Guterresovom obraćanju važno mjesto imati klimatska kriza. Jedan od Guterresovih prioriteta je borba za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i posebno emisije proizvođača fosilnih goriva.

Danas će pored brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara takođe govoriti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, japanski premijer Fumio Kishida i njemački kancelar Olaf Scholz.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi takođe je u New Yorku ove sedmice na svojoj prvoj Generalnoj skupštini i nuklearno pitanje bi moglo ponovo da bude tema rasprava.

Ove sedmice će biti i nekih upečatljivih izostanaka, posebno ruski i kineski predsjednici Vladimir Putin i Xi Jinping.

Izvor: Agencije