The Times: Tajne iz govora Charlesa III – šta je rekao i šta je mislio

Bilo je to kraljevo prvo javno obraćanje kao monarha i moglo bi biti zapisano kao njegovo najbolje, konstatovao je autor teksta u britanskom dnevniku.

Charles III u petak je održao prvi govor otkako je preuzeo mjesto na britanskom prijestolju (EPA)

Bilo je to kraljevo prvo javno obraćanje kao monarha i moglo bi biti zapisano kao njegovo najbolje, ocijenio je britanski dnevnik The Times, koji je analizirao obraćanje Charlesa III nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II.

Charles III u petak je održao prvi govor otkako je preuzeo mjesto na britanskom prijestolju, koji je komentirao Gabriel Pogrund i bacio svjetlo na ključne stvari iz obraćanja.

“Danas vam se obraćam s osjećajima duboke tuge. Tokom svog života, Njeno Veličanstvo kraljica — moja voljena majka — bila je nadahnuće i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji, a mi joj dugujemo najiskreniji dug koji svaka porodica može imati prema svojoj majci; za njenu ljubav, privrženost, vodstvo, razumijevanje i primjer.”

Autor podsjeća da je Charles bio sa svojom majkom u Balmoralu u vrijeme njene smrti. Njegov govor bio je duboko ličan i izgovoren u trenutku tuge. Započeo je odavanjem počasti kraljici i njenoj „ljubavi“ i „privrženosti“ – poručivši da je njihova veza bila bliska, kao i njihov formalni ustavni odnos.

Održano obećanje dato sudbini

„Život kraljice Elizabete bio je dobar; obećanje dato sudbini je održano, a ona je najdublje oplakana nakon odlaska. Obećanje doživotne službe ponavljam vam svima danas.”

Autor ovdje komentira da se Kralj kratko osvrnuo na govor svoje majke za 21. rođendan, održan 21. aprila 1947. iz Cape Towna, u kojem je obećala: “Izjavljujem pred svima vama da će cijeli moj život, bio on dug ili kratak, biti posvećen vašoj službi.” Tri četvrt stoljeća kasnije, njen sin proglasio je to obećanje ispunjenim i sklopio novi dogovor s nacijom. Njegovo pozivanje na “doživotnu službu” potvrdilo je njegovu predanost jednostavnom, centralnom načelu monarhije: da će, poput svoje majke, vladati do kraja života.

“Uz ličnu tugu koju osjeća cijela moja porodica, također i koju dijelimo s mnogima od vas u Ujedinjenom Kraljevstvu, u svim zemljama u kojima je kraljica bila šef države, u Commonwealthu i širom svijeta, gajim dubok osjećaj zahvalnosti za više od 70 godina u kojima je moja majka, kao kraljica, služila ljudima toliko različitih naroda.”

Pogrund je primijetio  da je ovo bilo prvo od tri spominjanja Commonwealtha. Pokazalo se da će Charles dati prioritet ne samo nacijama Ujedinjenog Kraljevstva, već i porodici naroda kojoj je kraljica Elizabeta ostala duboko predana, mada je evoluirala u daleko labaviju zajednicu.

“Žrtvovala se za dužnost. Njena predanost i odanost kao suverena nikada nisu posustali, u vremenima promjena i napretka, u vremenima radosti i slavlja, te u vremenima tuge i gubitka. U njenom životu službe vidjeli smo tu postojanu ljubav prema tradiciji, zajedno s tim neustrašivim zagrljajem napretka, koji nas čine velikima kao naroda.

“Sklonost, divljenje i poštovanje koje je izazivala, postali su zaštitni znak njene vladavine. I, kao što svaki član moje porodice može posvjedočiti, ona je ove kvalitete kombinirala s toplotom, humorom i nepogrešivom sposobnošću da uvijek vidi najbolje u ljudima. Odajem počast sjećanju na svoju majku i poštujem njen životni vijek. Znam da njena smrt donosi veliku tugu mnogima od vas i taj osjećaj gubitka, bez mjere, dijelim sa svima vama.”

Charles je, piše ‘The Times’, djelovao emotivno dok je prihvatao savremeni aspekt svoje 1.200 godina stare uloge: uloge glavnog tješitelja. Nije pravio razliku između vlastitog, i gubitka nacije. Umjesto da zahvali javnosti na sućuti ili solidarnosti, rekao je nešto sasvim drugo – tugovao je zajedno sa svojim podanicima.

Politička neutralnost monarha

“Kao što je sama kraljica učinila s takvom nepokolebljivom odanošću, i ja sada svečano obećavam, tokom preostalog vremena koje mi je Bog dao, podržavat ću ustavna načela iz srca naše nacije.”

Charles je, navodi autor, dobio i pohvale i kritike zbog zalaganja za ciljeve bliske srcu. Nakon što je stupio na prijestolje, potvrdio je da će prestati s takvim aktivnostima i sačuvati političku neutralnost monarha, što je tradicija koju je njegova majka poštovala.

“Moj život će se, naravno, promijeniti kada preuzmem svoje nove odgovornosti. Više mi neće biti moguće davati toliko vremena i energije dobrotvornim organizacijama i problemima do kojih mi je toliko stalo. Ali znam da će se ovaj važan posao nastaviti u pouzdanim rukama drugih.”

Kao nasljednik, piše autor, posvetio je dosta vremena i sredstava svom filantropskom radu. Također je izgradio komercijalno carstvo za finansiranje raznih dobrotvornih organizacija. Kralj je rekao da će ti projekti ostati operativni. Nije rekao da će prestati biti uključen, ali je sugerirao da će ljudi od povjerenja preuzeti veću odgovornost.

„Ovo je, također, vrijeme promjena za moju porodicu“.

Kralj je imenovao Williama novim princom od Walesa — ulogom koju stoljećima imaju nasljednici prijestolja, što je vitalni dio procesa nasljeđivanja. Također je potvrdio da je William naslijedio Vojvodstvo Cornwall, privatni kraljevski posjed od 128.000 hektara. Charles je zasebno imenovao Williamovu suprugu Kate princezom od Walesa, titulom koju je koristila Diana. Nije ga koristila Camilla,  iako je na to imala pravo. Kralj je Camillu nježno nazvao “moja draga žena”.

Hrabra ponuda za Harryja i Meghan

“Također želim izraziti svoju ljubav prema Harryju i Meghan dok nastavljaju graditi svoje živote u inostranstvu.”

Ovo je, ocijenio je autor teksta, bila hrabra ponuda za pomirenje vojvodi i vojvotkinji od Sussexa, s kojima su odnosi ozbiljno narušeni. Ovo bi moglo označiti novo poglavlje u Charlesovom odnosu s Harryjem.

“A mojoj dragoj mami, dok započinješ svoje posljednje veliko putovanje da se pridružiš mom dragom pokojnom tati, želim jednostavno reći ovo – hvala ti. Hvala vam na vašoj ljubavi i odanosti našoj porodici i porodici naroda kojoj ste tako marljivo služili sve ove godine.”

Kraljev odnos s majkom bio je obilježen formalnošću: 1953. godine, nakon što je kraljica mjesecima bila odsutna na turneji po Commonwealthu, Charles, tada petogodišnjak, i njegova majka, ponovno su se sreli – i pozdravili su jedno drugo samo stiskom ruke.

U kasnijim godinama, navodi se u komentaru, Charles je izrazio rezervu prema stilu roditeljstva kojem je bio podložan. Ipak, u svom obraćanju o svojoj majci govorio je toplim i intimnim riječima, nazivajući je svojom “dragom mamom”.

Izvor: Al Jazeera