Izvoz ruskog gasa u Evropu opao za skoro 40 posto

Isporuke ruskog prirodnog gasa kroz gasovode ka Evropskoj uniji (EU) i Velikoj Britaniji opao je za skoro 40 posto u prvih sedam mjeseci 2022. u poređenju s istim periodom 2021. godine.

Rusija izvozi prirodni gas u EU i Veliku Britaniju kroz tri glavna gasovodna koridora, u kombinaciji s manjim interkonekcijama (EPA)

Isporuke ruskog prirodnog gasa kroz gasovode ka Evropskoj uniji (EU) i Velikoj Britaniji opao je za skoro 40 posto u prvih sedam mjeseci 2022. u poređenju s istim periodom 2021. godine, saopštila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Izvoz prirodnog gasa pao je za skoro 50 posto u odnosu na period između 2017. i 2021. godine, saopštila je IEA, pozivajući se na podatke platforme za finansijsku analizu Refinitiv Eikon, prenosi Anadolija.

Izvoz prirodnog gasa iz Rusije pao je na 1,2 milijarde kubnih stopa na dan, što je najniži nivo u skoro 40 godina, navodi agencija.

Evropska unija je 2021. uvezla 155 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije, što čini gotovo 45 posto uvoza gasa u bloku i skoro 40 posto njene ukupne potrošnje gasa.

Izvoz gasa

Rusija izvozi prirodni gas u EU i Veliku Britaniju kroz tri glavna gasovodna koridora, u kombinaciji s manjim interkonekcijama, pokazuju podaci ruske energetske kompanije Gazproma.

Morski gasovod Sjeverni tok 1 jedan je od ovih koridora koji prolazi kroz Baltičko more do Njemačke i dalje do Nizozemske, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja.

Ostali krakovi gasovoda idu preko Bjelorusije do Poljske i Njemačke i preko Ukrajine gdje se gasovod grana do Češke i Austrije, transportirajući prirodni gas dalje u zemlje sjeverne i južne Evrope.

Izvor: Agencije