Senat: Novi zakonski prijedlog o stabiliziranju Zapadnog Balkana

U studenom Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda treba glasati o produženju misije EUFOR-a, čemu se Rusija, do sada, žestoko protivila.

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen, zajedno sa senatorom Rogerom Wickerom, predstavila je zakon čiji je cilj podržati gospodarski razvoj u regiji kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije (EPA)

Skupina američkih senatora predložila je dvostranački  “Zakon o demokraciji i napredovanju zapadnog Balkana”, prema kojem bi Sjedinjene Države koristile svoj utjecaj u NATO savezu za “održavanje sigurnog okruženja u Bosna i Hercegovini”, pogotovo ako Rusija blokira produženje misije EUFOR-a u toj zemlji. Navodi se da je produženje misije EUFOR-a “u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država”.

U studenom Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda treba glasati o produženju misije EUFOR-a, čemu se Rusija, do sada, žestoko protivila.

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen, zajedno sa senatorom Rogerom Wickerom, a oboje su na čelu pododbora za Europu u Odboru za vanjsku politiku, predstavila je zakon čiji je cilj “podržati gospodarski razvoj u regiji kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući ozakonjivanje sankcija za odvraćanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.”

Prijedlog zakona bi obvezao Sjedinjene Države da potaknu NATO i EU da “revidiraju svoje mandate i položaj u Bosni i Hercegovini kako bi osigurali da imaju proaktivnu ulogu u uspostavljanju sigurnog i zaštićenog okruženja, posebno obrambenog okruženja”.

Sjedinjene Države bi u NATO-u trebale poticati planiranja saveza i potporu međunarodnim vojnim snagama za održavanje sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini, posebno ako Rusija blokira ponovno odobrenje misije u Ujedinjenim narodima. ”

Također se poziva na jačanje NATO stožera u Sarajevu.

“Usred ruskog rata u Ukrajini i Putinovih jasnih ambicija da proširi maligni utjecaj diljem istočne Europe, odnos Sjedinjenih Država sa zapadnim Balkanom je ključan. Zato sam ponosna što mogu predstaviti novo dvostranačko zakonodavstvo koje jača trgovinu i ulaganja između SAD-a i Zapadnog Balkana, istovremeno iskorijenjujući lokalnu korupciju i ozakonjavajući sankcije protiv destabilizirajućih aktera – što sve utire put bržoj euroatlantskoj integraciji,” rekla je senatorica Shaheen.

“Šest zemalja Zapadnog Balkana  – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija – čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Europe koja je ključna za europski mir, stabilnost i prosperitet“, stoji u prijedlogu zakona.

Zakon o demokraciji i prosperitetu zapadnog Balkana predviđa:

Uspostavlja inicijativu za regionalnu trgovinu i gospodarsku konkurentnost, koja bi osnažila demokraciju, gospodarski razvoj i prosperitet u regiji.

Uspostavlja antikorupcijsku inicijativu koja usmjerava američkog državnog tajnika da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji zapadnog Balkana u razvoju nacionalne antikorupcijske strategije.

Ozakonjuje dvije izvršne uredbe Bijele kuće koje bi ovlastile  sankcije protiv onih koji prijete miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i koji su uključeni u koruptivno ponašanje.

Jača sveučilišna partnerstva, potiče angažman Peace Corpsa u regiji, stvara balkansku Lidersku inicijativu za mlade ljude  i zahtijeva od Razvojne financijske korporacije  (institucija i agencija za financiranje razvoja savezne vlade Sjedinjenih Država koja ulaže u razvojne projekte prvenstveno u zemljama s nižim i srednjim prihodima) da otvori prethodno najavljeni ured u regiji.

Potpora zakonodavaca

“Iako su zemlje Zapadnog Balkana napravile velike korake prema demokratskoj vladavini od kraja jugoslavenskih ratova, sve veće političke podjele i korupcija prijetnja su dakljne napredovanje”, rekao je demokratski senator Ben Cardin i dodao: “Moramo nastaviti podržavati naše demokratske partnere i saveznike na Balkanu. Ovaj dvostranački prijedlog zakona unaprijedit će regionalnu stabilnost i antikorupcijske napore uspostavom programa koji potiču uključiv gospodarski razvoj, nacionalne antikorupcijske strategije i pozivati na odgovornost one koji su prijetnja miru na Zapadnom Balkanu.”

“Ovaj bi zakon poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države predane podupiranju diplomacije u regiji”, rekao je republikanskisenator Roger Wicker.

“Dok bjesni Putinov rat u Ukrajini, ne smijemo zaboraviti teško stečeni mir na Balkanu, poslije groznog nasilja nakon raspada Jugoslavije. Sjedinjene Države i naši saveznici uvelike su pridonijeli okončanju tog strašnog sukoba, a ovaj zakon ponovno potvrđuje našu predanost viđenju stabilne budućnosti za regiju – onu koja je čvrsto ukorijenjena na Zapadu”, rekao je demokratski senator iz Chicaga Dick Durbin.

“Održavanje mira na Balkanu ključno je za europsku sigurnost, pogotovo jer Putin postaje sve očajniji u Ukrajini i mogao bi se okrenuti drugim zemljama. Tijekom mog putovanja u regiju ovog proljeća, bilo je jasno da Sjedinjene Države moraju produbiti naš angažman. Ovaj zakon će ojačati veze SAD-a i Balkana, proširiti ekonomske mogućnosti i podržati napore za unapređenje demokracije i iskorjenjivanje korupcije”, riječi su demokratskog senatora Chrisa Murphya.

Izvor: Al Jazeera