Njemački startupovi pesimističniji nego u 2020.

Nove kompanije pesimističnije su u prognozama budućeg poslovanja nego što su bile prve godine pandemije korona virusa, pokazalo je istraživanje Udruženja startupova.

Politička i ekonomska previranja i okruženje na finansijskim tržištima potaknuli su oprez među ulagačima (Reuters)

Nove kompanije u Njemačkoj pesimističnije su u prognozama budućeg poslovanja nego što su bile 2020, prve godine pandemije korona virusa, pokazalo je u utorak istraživanje Udruženja startupova.

Očekivanja tehnoloških statupova znatno su pogoršana, unatoč blagom općem poboljšanju poslovanja, zbog slabe ekonomije, opreznih ulagača i kontinuirane opće neizvjesnosti, utvrdilo je Udruženje startupova, prenosi Hina.

Nešto više od polovine svih novoosnovanih poduzeća, njih 54,2 posto, očekuje pozitivan razvoj poslovanja, za 18 postotnih bodova manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Udio optimističnih manji je i nego 2020. godine, kada je iznosio 58 posto.

Oprez među ulagačima

Politička i ekonomska previranja i okruženje na finansijskim tržištima potaknuli su oprez među ulagačima, osobito u poodmaklim fazama finansiranja, smatra zamjenica predsjednika Udruženja startupova Gesa Miczaika.

“Budući da je vanjski kapital ključan za startupove, to trenutno izaziva nesigurnost”, kazala je ona, dodajući da je ekosistem startupova ipak snažan.

Indeks poslovne klime na njemačkoj startup sceni pao je za 10 bodova u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 42,2  boda, ali je još uvijek iznad nivoa iz 2020. godine.

Među glavnim problemima ispitanici su izdvojili zastoje u finansiranju i nedostatak kvalificiranih radnika.

Istraživanje je provedeno u maju i junu, a obuhvatilo je gotovo 2.000 startupova.

Izvor: Agencije