Ustavni sud BiH privremeno stavio van snage Zakon o lijekovima RS-a

Sud je odlučio na određeni period suspendirati Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima bh. ebtiteta Republika Srpska, koji je krajem 2021. godine izglasan u entitetskoj Skupštini.

Christian Schmidt rekao je ranije da će reagirati na ove zakone, ali da će prvo sačekati odluku Ustavnog suda BiH (Anadolija)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je u srijedu na određeni period suspendirati Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima bh. entiteta Republika Srpska i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, koji su krajem 2021. godine izglasani u entitetskoj Narodnoj skupštini.

Krajem prošlog mjeseca predsjedavajući Predsjedništva BiH Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine tražio da ukine navedene akte i donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage do donošenja konačne odluke.

Odluka nije službeno objavljena, ali je donesena privremena mjera, navode bh. mediji.

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini upozorili su kako stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i korak je unazad u usklađivanju zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom EU-a.

Kršenje Ustava Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik Christian Schmidt rekao je ranije da će reagirati na ove zakone, ali da će prvo sačekati odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine osnovana je zakonom i jedina je institucija nadležna i odgovorna za registraciju, kontrolu i davanje dozvola za promet lijekova i medicinskih sredstva koja se koriste u državi.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u maju je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Skupštine RS-a u vezi prenosa nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da se dostave informacije o slučaju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, kako bi se utvrdilo postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka u slučaju kršenja Ustava Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije