Plin u Federaciji BiH poskupljuje za 23 posto

Radi se o direktnom zahtjevu, odnosno povećanju cijene od Gazproma prema Energoinvestu, kaže ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić.

Iz Energoinvesta ističu da je povećanje cijene prirodnog plina bila 'neminovnost' (Al Jazeera)

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila Informaciju o povećanju cijene plina za treći kvartal 2022. godine, a koju je dostavio Energoinvest d.d. Sarajevo.

“Usvojena je odluka o povećanju cijene plina od 23,3 posto. Radi se o direktnom zahtjevu, odnosno povećanju cijene od Gazproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtijevao korekciju od Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije”, kazao je Džindić nakon sjednice Vlade, prenosi agencija Fena.

Kako je naveo, Federalno ministarstvo trgovine je predložilo ovu korekciju i Vlada Federacije BiH je usvojila i uputila u daljnju proceduru.

Energoinvest: Poskupljenje je bilo neminovno

Iz Energoinvesta ističu da je povećanje cijene prirodnog plina bila neminovnost.

“S obzirom da je ruski dobavljač Gazprom Export izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih devet mjeseci, navedena promjena je rezultirala neminovnim zahtjevom Energoinvesta Vladi Federacije BiH za povećanjem cijene prirodnog plina tarifnim kupcima u iznosu od 23,3 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala 2022. godine”, naveli su.

Dodaju da je, pored zahtjevanog povećanja cijene koja se uvijek izražava u američkim dolarima (USD), došlo i do značajnog pada vrijednosti eura tj. konvertibilne marke u odnosu na američki dolar, u poređenju sa prethodnim tromjesečjem, što je kumulativno rezultiralo navedenim povećanjem cijene prirodnog plina.

Izvor: Agencije