Graciela Gatti Santana prva žena na čelu Mehanizma

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda imenovao je sutkinju iz Urugvaja za predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove na mandat od dvije godine.

Graciela Gatti Santana će preuzeti dužnost od sudije Carmela Agiusa sa Malte (MMKS)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda imenovao je sutkinju Gracielu Gatti Santanu iz Urugvaja za predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) na mandat od dvije godine.

Gati Santana je prva žena koja je imenovana za predsjednicu Mehanizma, navodi se u saopćenju te institucije.

Sutkinja je Mehanizma više od desetljeća, a u tom svojstvu pozvana je da obavlja funkcije u raznim pravosudnim stvarima, uključujući funkciju sudije žalbenog vijeća u predmetu Radovana Karadžića.

Također  je od 2016. godine aktivno uključena kao pravosudni član Komisije za pravila Mehanizma.

Zajedno sa svojom službom, kao sudija u Mehanizmu donosi u Predsjedništvo veliko iskustvo radeći kao istaknuti sudija, pravnik i profesor u Urugvaju.

 

Nakon što se pridružila urugvajskom pravosuđu 1992. godine, raspoređena je u nekoliko tamošnjih sudova.

U februaru 2016. godine imenovana je za sutkinju Apelacionog suda u krivičnim stvarima.

Od 2016. do 2017. godine bila aktivno angažirana na primjeni novog urugvajskog Zakona o krivičnom postupku, a od marta 2021. godine je predsjednica Udruženja sudija za prekršaje Urugvaja.

Također je radila pred Međuameričkom komisijom za ljudska prava i predaje na Univerzitetu Montevideo, Univerzitetu Empresa i Urugvajskoj školi pravosuđa.

Preuzet će dužnost od sudije Carmela Agiusa sa Malte, koji je bio predsjednik Mehanizma od januara 2019. godine.

Nakon imenovanja, Gati Santana je izrazila zahvalnost Agiusu na njegovom angažmanu kao predsjednika Mehanizma, a posebno na izuzetnom napretku koji je Mehanizam postigao pod njegovim rukovodstvom.

Izvor: Agencije