Lufthansa očekuje normalizaciju zračnog prevoza tek 2023.

Njemačka aviokompanija Lufthansa navela je smanjenje broja letova kao jedino rješenje za problem nedostatka osoblja.

Lufthansa otkazuje 2200 dodatnih letova u frankfurtskom i minhenskom aerodromu zbog nedostatka osoblja (EPA)

Njemačka aviokompanija Lufthansa ne očekuje da će situacija koju je prouzrokovao nedostatak osoblja vratiti u normalu do iduće godine i navela je smanjenje broja letova kao jedino rješenje u ovom trenutku.

“Nažalost, teško da ćemo sada tokom ljeta moći realno postići kratkoročno poboljšanje”, rekao je član uprave Lufthanse Detlef Kayser za list Die Welt, prenosi Hina.

To nije problem samo u Njemačkoj, već i u cijelom svijetu, rekao je Kayser. “Očekujemo da se situacija vrati u normalu do 2023. godine”, dodao je.

Lufthansa otkazuje 2200 dodatnih letova u frankfurtskom i minhenskom aerodromu zbog nedostatka osoblja.

I niskobudžetni Eurowings će otkazati letove

Prije dvije sedmice kompanija je objavila da će otkazati 900 konekcija u julu. Očekuje se da će Lufthansina niskobudžetna podružnica Eurowings također otkazati letove.

Vrlo rano je već bilo jasno da će nedostatak osoblja biti problem u avioindustriji, rekao je Kayser za novine.

Aerodrom Frankfurt, na primjer, uložio je velika sredstva u zapošljavanje, ali su priznali da nije moguće dobiti dovoljno osoblja tako brzo kao što su se nadali.

Lufthansa i Eurowings planiraju većinom zadržati klasične rute za odmor na rasporedu, dok će se letovi unutar Njemačke i Evrope gdje postoje alternativne mogućnosti putovanja poput željeznice smanjiti.

Izvor: Agencije