Golob će na prijedlogu za status BiH ustrajati ‘ako treba i do jutra’

Više zemalja, uključujući i Sloveniju, traže da kandidatski status za ulazak u EU sa Ukrajinom i Moldavijom dobije i BiH.

Bosni i Hercegovini treba status kandidata i na tome ćemo ustrajati, rekao je slovenski premijer Robert Golob (EPA)

Slovenski premijer Robert Golob rekao je u četvrtak da će insistirati “ako treba i do jutra” da se Bosni i Hercegovini odmah dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji o čemu zasad nema saglasnosti među 27 članica Unije.

Dolazeći na summit lidera članica Evropske unije Golob je kazao da je potrebno naći konsenzus kako bi BiH odmah dobila status kandidatkinje, za što su uz Sloveniju još neke članice Unije, piše Hina.

Insistirat ću “ako treba i do jutra” na  današnjem sastanku, no da to ne znači da će, ako konsenzusa ne bude, Slovenija blokirati dodjelu statusa Ukrajini za što je također potreban konsenzus jer je to “odvojeno pitanje”, rekao je.

“Do sada nije bilo govora o blokadi Ukrajine i za to nije bilo potrebe”, kazao je Golob.

Teško do konsenzusa

Neki konsenzus treba postići i za BiH, rekao je.

“Bosni i Hercegovini treba status kandidata i na tome ćemo ustrajati”, rekao je dodajući  da postoji više načina da se postigne taj cilj i da “treba vidjeti gdje bi se moglo naći konsenzualno rješenje”.

Kako neslužbeno prenose slovenski mediji, ako prijedlog da se BiH odmah dodijeli status ne bi dobio konsenzualnu podršku, postoji mogućnost da se osigura konsenzus o zaključcima po kojima bi se tačno vremenski odredilo kad bi taj status BiH konačno dobila, ocjenjuju u slovenskom izaslanstvu u Briselu.

Izvor: Agencije