Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje

Prvi pokušaj u oktobru nije uspio jer je motor rakete pregorio prije nego što je planirano,

Južna Koreja je od početka 1990-ih poslala niz satelita u svemir (Reuters)

Južna Koreja lansirala je u utorak svoju prvu svemirsku raketu domaće izrade, pokazuju snimci objavljeni na televiziji, nekoliko mjeseci nakon neuspjelog prvog pokušaja u oktobru.

Korejska raketa za lansiranje satelita na tečno gorivo od 200 tona, zvanično nazvana Nuri, poletjela je sa poligona Geheung u 16:00 sati po lokalnom vremenu (9:00 sati po srednjoevropskom vremenu).

Komentator je rekao da “izgleda da sve ide po planu”.

U prvom pokušaju u oktobru probni teret stigao je do željene visine od 700 kilometara, ali nije ušao u orbitu, zato što je motor treće faze rakete pregorio prije nego što je planirano, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ukoliko današnje lansiranje bude uspješno, Južna Koreja će postati deseta zemlja na svijetu koja je lansirala satelit u svemir sopstvenom tehnologijom.

Svemirski program kaska za susjedima

Južna Koreja, deseta najveća svjetska ekonomija, glavni je snabdjevač poluprovodnika, automobila i pametnih telefona na svjetskim tržištima.

Međutim, njen svemirski program kaska za azijskim susjedima Kinom, Indijom i Japanom.

Susjedna Sjeverna Koreja postavila je svoje prve satelite za posmatranje Zemlje u orbitu 2012, odnosno 2016. godine, mada nema dokaza da je i jedan od njih ikada emitirao slike iz svemira ili slao podatke nazad na zemlju.

Južna Koreja je od početka 1990-ih poslala niz satelita u svemir, ali sa lansirnih poligona u inostranstvu ili raketom izgrađenom stranom tehnologijom.

Južna Koreja je 2013. godine prvi put uspješno lansirala satelit sa svog terena, ali prva faza lansirne rakete proizvedena je u Rusiji.

Izvor: Agencije